9 xefs cuinen l’arròs, segell de garantia de Castelldefels
L’Arròs de Castelldefels, el resultat de la cerca de 9 xefs de Castelldefels per a plasmar en una recepta d’arròs el caràcter gastronòmic de la ciutat
L’Arròs de Castelldefels és una iniciativa del Gremi d’Hostaleria de Castelldefels i el Baix Llobregat amb la participació dels xefs Manuel A. Ortiz, Sergio Cocera, José Luis Pol, Vicente Lladró, Miguel Yepes, Ángel i Pedro Moya, Octavi Torres i César Rodríguez.
Redacció Barcelona, 26 d’octubre de 2023.
Dimarts passat, 17 d’octubre, es va presentar L’Arròs de Castelldefels en les instal·lacions del Gran Hotel Rei Don Jaime amb la presència del teixit de la restauració de la ciutat, autoritats i premsa. Amb un emotiu esdeveniment, en el qual els 9 xefs que han format part del procés han cuinat a l’alimón (i en directe) l’arròs per a tots els assistents, s’ha fet palès la bona salut de Castelldefels com a territori gastronòmic i com a comunitat cohesionada.
La vàlua del caràcter gastronòmic de Castelldefels i dels seus restauradors és una realitat que ara es plasma en una recepta d’arròs creada conjuntament per nou dels seus xefs més representatius: Manuel A. Ortiz (Restaurante Andalucía), Sergio Cocera (Embarcadero), José Luis Pol (CBC), Vicente Lladró (El avión), Miguel Yepes (La Canastra), Ángel i Pedro Moya (Cheche), Octavi Torres (Tiburón Beach Club) i César Rodríguez (Solraig). L’arròs com a recepta, però també com una herència culinària i una tècnica per a compartir i aprendre en el procés.
L’Arròs de Castelldefels neix amb la voluntat de compartir-se amb el comensal, amb la comunitat, en un generós acte de gaudi que és col·lectiu, incloent-hi el procés de la creació d’aquesta recepta, en la qual aquests xefs han aprofundit, posat en comú i conjuminat coneixements, temps i il·lusió.Per a traduir el caràcter de la terra i la mar, d’aquells ingredients que aquests proveeixen als fogons dels restauradors de la zona, els nou xefs s’han embarcat en una cerca conjunta que els ha portat a entendre el passat, observar el present i somiar amb el futur. El passat és encara present, en forma d’un plat que ha definit les taules gastronòmiques de Castelldefels des de fa més de 100 anys: l’arròs, protagonista de receptaris i menús, lligat de manera indissoluble al territori. Un territori de grans singularitats que, en pocs quilòmetres a la rodona, aglutina un meravellós rebost: el proper Parc Agrari, amb el seu compromís envers el cultiu sostenible i de qualitat i el veí Massís del Garraf, donant per descomptat tot el que la mar Mediterrània aporta en pesca en les dues llotges de les quals disposa el municipi.
Durant un any, aquests creadors gastronòmics s’han envoltat de les millors fonts per a aquesta fascinant reflexió gastronòmica i cultural. D’una banda, l’aportació dels historiadors Jordi Tresserras i Alfonso López Borgoñoz ha estat valuosa per a descobrir que Castelldefels va ser conegut fa un segle per una recepta d’arròs, l’arròs del terralló cuinat amb anguiles i granotes (el que es trobava en els corredors de la zona) i per ser municipi abanderat del monoproducte, donant importància per primera vegada al mateix en la seva estacionalitat, com l’arròs de llagostins. Per l’altre, han compartit xerrades, caminades i coneixement amb l’equip del Parc Agrari del Baix Llobregat, degustant directament de la planta les excepcionals bledes o les seves famoses carxofes, singulars pel sabor que imprimeix a la verdura la salinitat pròpia del terrer. I finalment, enrolant-se en els vaixells dels pescadors locals per a entendre de primera mà quin peix i marisc es pesca a la zona, la seva estacionalitat i el valor del mateix en el seu context, mostrant la inestimable tasca d’aquests professionals.
Fruit d’aquests mesos de treball conjunt ha resultat la creació de la recepta que defineix Castelldefels al plat i és element definitori del segell l’Arròs de Castelldefels: arròs amb sépia, gamba, costella de porc, verdura de temporada del Parell Agrari i farigola. Una representació al plat de les herbes aromàtiques, la mar i l’horta en conjunció amb el caràcter gastronòmic que millor defineix a Catalunya: la mar i muntanya. Una recepta suculenta i original que es podrà degustar a partir del mes de novembre en 14 restaurants que s’han sumat a aquesta saborosa iniciativa i han obtingut el segell L’Arròs de Castelldefels: Restaurante Andalucía, The new Canasta, Cheche Restaurant, El Avión, Embarcadero, CBC (Casanova Beach Club), Tibu-ron Beach Club, Solraig, Amar, Sunset, Fosbury, Torre Barona, Mareny i Can Moyas.
¿Saber-ne més?
http://www.larrosdecastelldefels.com/
Com comenta en Manuel Angel Ortiz Chumillas, president del Gremi d’Hostaleria de Castelldefels i el Baix Llobregat, crear L’Arròs de Castelldefels ha estat una experiència fantàstica en la qual el Gremi i els 9 xefs que s’han involucrat en la creació, hem redescobert i reconnectat amb una herència que posa en valor la qualitat, el producte i l’alt nivell que oferim al comensal. Ens enorgulleix que el sector hagi rebut aquesta iniciativa de forma tan positiva i ràpidament s’hagi sumat, obtenint el segell de garantia, a aconseguir que el gaudeixin ciutadans i visitants.
Amb la presència de l’Il·lustríssim alcalde de Castelldefels, el Sr. Manuel Reyes i acompanyat pel Sr. Ortiz Chumillas, s’ha viscut un emotiu moment en el qual els 9 xefs que han participat de tot el procés de creació de l’Arròs de Castelldefels han rebut la jaqueta de cuina brandejada que els defineix com a ambaixadors, així com el segell de garantia en forma de placa, que aviat penjarà en l’entrada dels seus establiments. A aquesta alegria s’han sumat els 5 xefs que, després d’acreditar la seva perfecta execució de la recepta, s’han sumat al projecte i han obtingut aquesta mateixa placa de segell de garantia i la jaqueta de cuina brandejada.
El viatge gastronòmic d’aquests nou xefs i els seus companys de trajecte culmina en el documental “Una recepta compartida” que ja es pot visionar en la pàgina web d’aquesta iniciativa, que relata els passos i resultats d’aquesta aventura gastronòmica.