DPagès: criança natural de porcí d’alta qualitat i ecològic

Una petita granja en el cor del Solsonès

DPagès

criança natural

Dpagès

Alimentació natural

A Dpagès tenim una de les poques granges certificades de producció ecològica a Catalunya.

Situada al municipi d’Olius (Solsonès), actualment és una explotació porcina de 50 mares en cicle tancat: s’hi allotgen les mares i totes les cries fins al final de l’engreix.


Redacció Barcelona/Solsona, 22 de maig de 2023.

LA NOSTRA GRANJA
Ubicada al Solsonès, tenim una de les poques granges certificades de producció ecològica a Catalunya i l’única que treballa amb la raça de porc “Gascón” ancestral de Catalunya i que actualment perviu en unes poques granges tradicionals del sud de França.

La granja és totalment oberta a l’exterior. Així que tots els corrals tenen interior i pati exterior. No tenim gàbies, els animals gaudeixen de llibertat de moviment a totes les fases.

Fins i tot les truges parin en llibertat, cosa que els permet desenvolupar les conductes naturals més innates, i això afavoreix el bon desenvolupament del part i l’atenció que reben els garrins.
El terra que trepitgen els animals és sempre un llit de palla, que es renova constantment per garantir el seu benestar i contribuir a un ambient molt més agradable, net i proper a les condicions naturals de cria. La reposició de les futures mares reproductores també es realitza a la mateixa granja, és a dir, seleccionem les millors filles per ser futures mares. D’aquesta manera, evitem haver d’entrar animals de fora, que sempre pot representar un risc sanitari, i tenim llibertat per escollir segons el nostre propi criteri. En aquest sentit, treballem la nostra pròpia línia genètica basada en la raça de porc Gascón que ens diferencia i ens ofereix l’exclusivitat que busquem.

No modifiquem artificialment les condicions climàtiques de l´ambient, ni amb ventilació forçada ni amb calefacció. Així, el bestiar gaudeix de les estacions naturals segons l’època de l’any. Tots els corrals compten amb un niu a l’interior on els porcs i les mares hi poden accedir lliurement per trobar el confort tèrmic que necessitin en qualsevol condició climatològica.

LA NOSTRA FILOSOFIA: CARN NATURAL I DE QUALITAT
El Gascón, una raça del troc ibèric ancestral
Som els únics a Catalunya que treballem amb el porc Gascó.
Aquesta és una raça rústica, de la família dels ibèrics, i actualment es troba en perill d’extinció; es troben uns pocs nuclis a la regió Midi-Pyrénées, a França. A més, aquesta raça estaria estretament emparentada amb el ja desaparegut porc català.
És un porc de capa negra, amb un lleuger pelatge que el diferencia de les altres races. No és una raça amb uns alts índexs productius, però sí que presenta una rusticitat que s’adapta molt bé a les condicions de cria ecològiques. Tendeix a infiltrar molt bé el greix i això fa que obtinguem una carn molt més tendra i saborosa.
Volíem oferir un porc ecològic però que fos de màxima qualitat. Sens dubte, el Gascón és un element indiscutible que ens ofereix aquest valor afegit,

Criança completament natural
Els nostres porcs són alimentats a base de farina de cereal i oleaginoses ecològic certificat (CCPAE) i amb aportacions diàries de farratge ecològic certificat procedent de la nostra comarca, el Solsonès. Els garrins fan lactacions de, almenys, 60 dies. Això ens permet que, en el moment del deslletament, els garrins siguin molt més forts des d’un punt de vista immunitari, i aconseguim fer una transició menys dràstica cap a la fase d’engreix, introduint el pinso de forma molt lenta i gradual, en combinació amb la llet materna.
La raça, l’alimentació i l’activitat física que poden realitzar són els condicionants que permeten un creixement més pausat y més natural.

Les truges parin en total llibertat de moviment, fet que afavoreix la no utilització d’hormones per ajudar al desenvolupament correcte del part. Poden posar de manifest totes les seves conductes naturals al voltant d’aquest moment i elles mateixes es regulen a cada moment segons les necessitats fisiològiques.
És emocionant veure com una truja es prepara per parir… Durant hores prepara el niu amb palla per a l’arribada dels petits! A nivell hormonal, poder realitzar aquest conjunt de rituals tan instintius i tan naturals és la millor manera de permetre’ls ser ells mateixos.

¿Saber-ne més?
https://dpages.cat/es/inicio/
Plaça Filadores, 9, P. Ind. Els Ametllers
25280 Solsona, Lleida
Tel. 647 933 528 – 667 320 097
SHOP
https://dpages.cat/es/tienda-online/

CARN MÉS SALUDABLE

ELS IMPULSORS: Marta i Martí
Som dos joves enginyers agrònoms i Màster en Sanitat i Producció Porcina que, després d’anys treballant i estudiant a fons el sector porcí convencional i empesos per una forta convicció de producció sostenible, responsable i allunyada al màxim de la producció agroalimentària industrial, decidim tirar endavant de pagès.
L’embrió del projecte va començar a caminar el 2012, quan vam iniciar la recopilació d’informació i experiències dins i fora de Catalunya, especialment a Alemanya. Entre el 2013 i el 2014 realitzem el projecte de la granja i executem la seva obra. Durant el setembre del 2014 van entrar les primeres truges i el maig del 2016 vam posar en marxa la venda directa.
Durant aquest temps, han nascut els nostres fills Roc i Kai, que són dos pilars fonamentals de pagès, ja que no només és un projecte empresarial, sinó un projecte de vida, arrelat a la nostra comarca i amb vocació no només de produir, sinó també de conscienciar i divulgar al voltant de produccions i models agroalimentaris alternatius, amb retorn directe al territori.
També creiem que un tipus de producció petita i diferenciada com la nostra pren sentit quan es tanca el cercle entre el productor i el consumidor. Per això hem iniciat la fase de venda directa per viure en primera persona aquesta relació amb el consumidor final, que sap valorar l’amor i la passió que posem al producte que fem.
Actualment oferim els nostres productes a través de la nostra tenda online i també pots visitar-nos a l’obrador de Solsona.

EL RESPONSABLE DE LA GRANJA: l’Albert
L’Albert va començar a pagès el novembre del 2015 i en pocs mesos ha agafat les regnes millor que ningú. És una peça clau per poder seguir atenent els animals de la manera que mereixen i necessiten, alhora que ens ha permès iniciar la fase de venda. Una explotació d’aquestes característiques requereix molta feina personalitzada i moltes hores de dedicació, que l’Albert porta a terme de forma brillant.
És un veritable entusiasta i compromès amb el projecte des del primer dia.

CARN MÉS SALUDABLE

UNA CARN MÉS SALUDABLE: CARN ECOLÒGICA
¿En quins aspectes?
Som el que mengem. Alimentem els animals exclusivament amb farina de cereals ecològics i complementem la dieta amb farratge ecològic certificat.
Sense residus químics. La medicació preventiva està prohibida i la medicació pal·liativa està molt restringida i controlada. Oferir condicions naturals als animals és garantia del seu creixement saludable.
Àcids grassos de qualitat. L´alimentació natural i les condicions de cria ens permeten obtenir un perfil molt superior d´àcids grassos no saturats.

Lactacions llargues. Què hi ha més saludable que prendre llet de la mare durant el període adequat? Els nostres garrins s’alimenten de llet de les seves mares durant un mes i mig, fet que afavoreix enormement el bon desenvolupament immunitari del petit i el converteix en un animal fort i saludable.

PRODUCCIÓ ECOLÒGICA = PRODUCCIÓ RESPONSABLE
¿Per quin motiu?
Més benestar animal: per a nosaltres aquest és un punt fonamental. Estem orgullosos de dir que produïm de la manera més justa que podem cap a ells. Els porcs tenen llibertat de moviment total, accés permanent a l’aire lliure, més espai disponible per animal i la mínima manipulació durant el procés de producció. Així que viuen en unes condicions molt properes al seu estat més natural, respectant els ritmes i les conductes més innates.
Afavoreix el medi ambient: són produccions lentes, amb impactes menors al medi ambient, fet que afavoreix la producció agrària ecològica, amb l’aportació de matèria orgànica de qualitat per adobar els cultius.
Positiva per al consumidor: respecta el consumidor perquè posa a la vostra disposició un producte sa, de qualitat, del territori i fet amb amor… I avui dia això no té preu!

Més compromesa amb el productor: consumir carn ecològica és contribuir que una petita explotació, generalment familiar, pugui desenvolupar una activitat rural, que genera riquesa directament al territori on es desenvolupa, i que permet el manteniment de les poblacions rurals i de la conservació del territori.
Benestar animal, qualitat i seguretat alimentària, sostenibilitat, territori… Tots aquests aspectes configuren, per a nosaltres, un reflex de la nostra raó de ser.