Xocolata Jolonch, la més antiga del món

a Agramunt-L’Urgell(Lleida)

Xocolata Jolonch

Elaboració artesanal

Xocolata Jolonch, des de 1770 fent xocolata artesanalment

en especial la típica xocolata a la pedra considerada una varietat autòctona d´Agramunt (Lleida)


Redacció Barcelona/Agramunt (Lleida), 17 d’agost de 2023.

LA HISTÒRIA
Xocolata Jolonch és la fàbrica de xocolata més antiga d’Agramunt i l’única de les dues històriques que encara funciona avui dia. Des de finals del segle XVIII, l’empresa ha anat passant de generació en generació. Val la pena recordar la figura d’un dels seus propietaris, Marià Jolonch, que va ser qui va traslladar l’obrador de xocolata a la ubicació actual, i també qui va construir una farinera, que va suposar una gran millora en la comercialització del blat de moro per a tota la zona. A més, Marià Jolonch també va intervenir activament a millorar el subministrament elèctric d’Agramunt i, per això, l’Avinguda que passa per davant de la fàbrica ha rebut el seu nom.

Elaboració Artesanal desde 1770
Qualitat
La xocolata Jolonch s’ elabora directament a partir de la fava del cacau. El seleccionem, el torrem amb llenya d’ alzinera i el molem a la pedra. Aquests processos li donen el sabor i la textura característics i inimitables.
Tradició
Actualment, encara s’utilitzen els mètodes tradicionals d’elaboració i donada l’antiguitat de la casa, la fàbrica ha esdevingut un autèntic museu d’utensilis que s’han utilitzat des del moment de la seva fundació.
Excel.lència
L’any 2013 l’empresari Àngel Velasco, propietari de Torrons Vicens, adquireix la firma amb l’objectiu de donar-li continuïtat i projecció. La fàbrica és considerada una veritable joia de la primera industrialització d’Agramunt i s’ha mantingut al llarg dels anys en òptimes condicions de funcionament.

Xocolata a la pedra Jolonch, una veritable peça d’ artesania
La varietat més autòctona i antiga de la xocolata d´Agramunt és la coneguda com a xocolata a la pedra. Un tipus de xocolata que només conté cacau, sucre, farina d`arròs i essència de canyella o vainilla. El cacau arriba a l’obrador en gra cru però ja fermentat. El procés d’elaboració de la xocolata utilitza una tecnologia tradicional que permet que cada rajola de xocolata sigui una veritable peça d’artesania.

COM ELABOREM LA XOCOLATA A LA PEDRA
-Torrem el cacau
El primer pas per a convertir el cacau en xocolata és torrar-lo. Per a fer la torrefacció s’utilitza una màquina consistent en una gran esfera que gira sobre el seu eix horitzontal; aquesta esfera s’omple de grans de cacau i per mitjà d’una guia es fa entrar dins una enorme estufa, que s’escalfa amb llenya d’alzina i que va torrant el cacau per la part inferior fins que arriba al punt exacte de torrat, aquell punt que només el bon xocolater coneix.
-Molem el cacau
Després, es mescla en les proporcions adequades la pasta del cacau sortint de la torradora amb el sucre, la farina d’arròs i les diverses essències. El procés de mescla d’aquests elements, i el de triturat que es fa posteriorment, es realitza amb una mescladora de pedra de granit que permet assimilar perfectament la resta d’elements.
-Refinem la xocolata
Més tard, té lloc el procés de refinat. Una operació que dóna a la pasta de xocolata una finor i una regularitat impecables.
-Pesem la xocolata i fem porcions
Un cop la pasta està ben refinada, es col·loca a “la pesadora”, una màquina que pesa la pasta i la separa en porcions. Per a cada rajola de xocolata, s’utilitzen dues porcions de pasta, que s’introdueixen en un motlle de fusta.
-Marquem la xocolata
Acte seguit, es marca la xocolata donant-li forma de quadrats
La posem a la nevera
Els motlles plens es posen a la nevera on romandran d’entre 45 a 50 minuts
Emboliquem la xocolata
Finalment, després d’aquest temps, les rajoles ja estan llestes per embolicar i servir.

¿Saber-ne més?
XOCOLATA JOLONCH
BOTIGA I XOCOLATERIA
PLAÇA DEL POU, 8
25310 AGRAMUNT – LLEIDA
T. 973 39 21 05
jolonch@vicens.com
OBRADOR
AV. MARIÀ JOLONCH, 5
25310 AGRAMUNT – LLEIDA
T. 973 39 01 13
info@xocolatajolonch.com
http://www.xocolatajolonch.com
 

PRODUCTES DE XOCOLATA JOLOCH


>>Xocolata Jolonch a la pedra
La Xocolata a la Pedra és un tipus de xocolata de textura granulosa i consistent, elaborada a base de cacau, sucre, farina d’arròs i essències de canyella o de vainilla. Es presenta en tauletes de 24 preses i s’utilitza habitualment per a fer xocolata a la tassa, encara que també es pot degustar sencera.
>>Xocolata Jolonch a la pedra ratllada
La Xocolata a la pedra ratllada s’ elabora artesanalment seguint la recepta original des de 1770.
Quan la tradició es fon amb la innovació
>>Les noves Xocolates Jolonch by Adrià
fusionen els segles d´història de Xocolata Jolonch amb la creativitat del prestigiós xef Albert Adrià. Xocolates amb originals textures i sabors realment intensos que sorprenen per la seva delicada fusió en boca i l´original combinació de gustos que van dels més refrescants als més intensos. Descobreix les 4 gammes: Floral, Orígens, Tradició i Licors.
>>Xocolata Jolonch extrafina
>>Xocolata Extrafina estoig kraft
La xocolata extrafina Jolonch es caracteritza per la seva gran varietat de sabors i una presentació en estoig kraft. Xocolates que sorprenen per la seva original combinació de textures i sabors, utilitzant sempre fruites i fruits secs de màxima qualitat
>>Xocolata Jolonch Artesanes
>>Bombons Jolonch (avellana, ametlla, torró i biscuit)

Botiga online/xocolata-jolonch

La botiga-xocolateria Jolonch

Xocolateria Jolonch, La parada més dolça a Agramunt
Si passeu per Agramunt a la comarca de l´Urgell, al bell mig del poble, trobareu la Xocolateria Jolonch. Un espai únic on degustar l´autèntica xocolata a la tassa Jolonch i d´altres dolces especialitats. A l´interior hi trobem la fàbrica on podrem observar com es torra el cacau al forn de llenya mentre respirem aquell flaire persistent a xocolata que ens trasllada a un món màgic on es segueix produint la xocolata a la pedra de manera artesana.
Horari Botiga i Xocolateria
De Dilluns a Diumenge de 8:00h a 21:00h