Reconeixement al Projecte “Erm” de recuperació d’oliveres ancestrals

Guardonat amb el XIV Premi “Agustí Serés”

Proyecte “Erm”

Ivan Caelles a la Vall de Barcedana

L’objectiu d’aquest premi té com a finalitat reconèixer la tasca, individual o col·lectiva, de promoció i difusió de la cultura de l’oli, realitzada al territori espanyol

El Projecte Erm és fruit de la il·lusió i iniciativa d’Iván Caelles


Redacció Barcelona/Vall de Barcedana, 13 de maig de 2023.

PROYECTE ERM. RECUPERANT EL PAISATGE CENTENARI
El Projecte Erm presentat per Iván Caelles Colomès de Barcedana (Pallars Jussà, Lleida) ha estat guardonat amb el XIV Premi Agustí Serés in memoriam, que atorga des de fa més d’una dècada el Molí de Ca L’Agustí de Lleida i que aquest any es va lliurar en el marc del XIV Congrés Olearum, Cultura i Patrimoni de l’Oli a Valverde del Fresno (Càceres) durant els dies 13 a 16 d’abril.

L’objectiu d’aquest premi té com a finalitat reconèixer la tasca, individual o col·lectiva, de promoció i difusió de la cultura de l’oli realitzada al territori espanyol, valorant-se especialment l’originalitat i els recursos emprats, i són prioritàries aquelles actuacions, què amb mitjans limitats, comportin un compromís més gran dels implicats en la iniciativa.

El jurat d’aquest premi, que ha estat integrat per un representant de la família Serés, un responsable de l’associació Olearum, Cultura i Patrimoni de l’Oli, i un tercer membre vinculat amb la cultura de l’oli d’oliva, va destacar al veredicte la “ gran originalitat de la candidatura”, amb una clara aposta per la recuperació mediambientalment sostenible de finques ermes d’oliveres autòctones centenàries de la comarca del Pallars-Jussà.

ERM: NOVA VIDA PER AL TERRITORI
El projecte consisteix a recuperar finques abandonades amb oliveres que van quedar sense cuidar a l’èxode rural dels anys 60 i que ara han estat revitalitzats de nou, recuperant-se fins a 27 varietats diferents potenciant així l’elaboració d’AOVEs diferenciadors de varietats autòctones i una aposta clara per assentar la població de la comarca.

Sense cap dubte, una magnífica aposta per un recurs endogen oblidat que genera una economia sostenible per al futur oliverer de la comarca de la Vall de Barcedana.
A més, el jurat ha atorgat dues mencions d’honor al Llibre Gotes d’Or d’Anselmo José García Curado i al Projecte Senyorius del Relleu presentat per Hugo Quintanilla Ripoll. Aquest XIV Premi Agustí Serés in memoriam està dotat amb un diploma i una aportació econòmica de 1.000 euros.

IVAN CAELLES COLOMÉS
“Vinc d’una llarga nissaga de productors d’olives de muntanya i moliners de la Vall de Barcedana, al Pallars Jussà. El meu somni és recuperar i potenciar les varietats autòctones del nostre territori, extraient-ne els valors organolèptics i teixint un paisatge ric, sempre amb vehemència i respecte pel medi que ens envolta.

UN HOMENATGE ALS NOSTRES AVANTPASSATS
Moltes de les oliveres que cuido són centenaris; per les característiques dels seus troncs, amb diàmetres i alçades considerables, alguns tenen més de 300 anys.
M’encantaria poder conversar amb qui les va plantar, preguntar-li de primera mà per què va escollir una varietat o una altra, de quina manera les cuidaven… M’emociona pensar que, gràcies a la feina ia l’esforç d’aquestes persones, aquests arbres han arribat als nostres dies i continuen donant fruit d’una qualitat excepcional.

ERM Oli d’Oliva de Muntanya pretén que les oliveres centenàries i les varietats autòctones del Pallars no caiguin en l’oblit i que, aquelles que ja havien estat oblidades, puguin recuperar-se i ens puguin oferir els seus fruits durant molts anys més
. Per això, estem treballant colze a colze amb l’IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentària, per identificar varietats d’olivera de la zona, catalogar-les, estudiar-ne les característiques i recuperar-les. Un projecte finançat a través del programa Al teu gust de l’Ajuntament de Tremp gràcies al suport del programa Treball a les 7 comarques del SOC i d’acord amb les prioritats establertes amb l’Associació de Productors d’Oli del Pallars.
Aquesta investigació, que és molt interessant i fructífera, em sembla una bonica manera d’honrar els nostres avantpassats, el nostre territori i el bell ofici de la pagesia.

UN PROJECTE SOCIAL I SOLIDARI
ERM, Oli d’Oliva de Muntanya, vol significar un impuls per al territori; un petit projecte que es vol fer gran sense oblidar els seus pilars bàsics: respecte per l’entorn i el paisatge; passió per la vida rural; cerca de l’excel·lència…
Per produir i envasar el nostre oli, comptem amb Olivera, una cooperativa d’integració social que incorpora persones amb dificultats que participen activament en tot el procés. Nosaltres també estem convençuts que la feina és una experiència vital i emocional.
Les nostres caixes de fusta han estat produïdes al Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), una empresa pública del Departament de Justícia que té per objectiu donar segones oportunitats a les persones privades de llibertat, a través de la formació i del treball. Una filosofia que encaixa amb la nostra, ja que ERM vol donar segones oportunitats als arbres i camps que, en molts casos, estaven erms, abandonats, sense que ningú els cuidés.

www.justicia.gencat.cat/ca/ambits/cire

CERTIFICACIONS i SEGELLS
ERM, Oli d’Oliva de Muntanya, pertany a l’Associació de Productors d’Oli del Pallars, entitat que aplega tots els productes de la zona vetllant per les bones pràctiques i per la posada en valor del territori i del nostre producte.
A més, estem adherits al sistema de Venda de Proximitat de la Generalitat de Catalunya.

¿Saber-ne més?

https://www.facebook.com/AssociacioOliPallars/

www.agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentacio/venda-proximitat/

https://olierm.com


LA VALL DE BARCEDANA

LA VALL DE BARCEDANA: UN TESOR PER RESCATAR DE L’OBLIT
Les nostres oliveres centenàries es troben enmig d’un caprici geològic fruit de les forces de la natura, que va aixecar dues serres encaixonant una vall bonica: la Vall de Barcedana, al Pallars Jussà.
Aquesta terra fèrtil, amb una climatologia característica, ha permès l’adaptació, durant segles, de varietats d’oliveres autòctones: Massanell, Olivera de Llimiana, Negral, Grossal, Bagó de Raïm… alhora que també s’ha desenvolupat la preuada varietat Arbequina, encara que amb certes peculiaritats.
L’Ermita de Sant Salvador del Bosc, al capdamunt del camí dels cent revolts, vetlla les nostres oliveres, que creixen fermes sota el cel canviant de la vall.

EL NOSTRE OLI VERGE EXTRA
La nostra gamma d’Oli d’Oliva Verge Extra Verda està elaborada amb: Massanell, Negral i Arbequina. Són olis monovarietals elaborats amb 2 varietats autòctones de la Vall de Barcedana, al Pallars Jussà (Negral i Massanell).

I també produïm oli d’Arbequina de muntanya, varietat que no és originària de la zona però que s’hi ha adaptat molt bé, encara que té unes peculiaritats pròpies de l’altitud i latitud de la Vall. Com a novetat, també hem produït un assemblatge d’Arbequina + Verdal del Pallars del qual estem molt satisfets.

UN OLI VERGE EXTRA D’AUTOR

La Vall de Barcedana ha estat, tradicionalment, una zona productora d’olives i AOVEs de gran qualitat, però l’oliva sempre s’havia recollit madura; la decisió d’agafar l’oliva en verd i elaborar oli en verd com a tret distintiu ha estat realment un encert.

Hem aconseguit més qualitat organolèptica ja que el contingut de polifenols, en verd, és molt més elevat; això fa que els matisos gustatius siguin més intensos i els atributs d´amargor més potents. És un oli ideal per consumir en cru i gaudir-lo amb el pa amb tomàquet, amanides, carpaccios… i com a finalització de qualsevol plat.

A més, el seu alt contingut en polifenols converteix els olis ERM en un formidable antioxidant i en un autèntic aliat en la prevenció de malalties com el càncer.
En definitiva, uns olis d’una qualitat extraordinària, amb sabors sorprenents, amb unes puntuacions molt altes al plafó de tast i que constitueixen un elixir de salut.

Els OOVE d’Oli ERM

Oli Erm

Oli Erm

Colecció d’e Aceites’Olis Verge Extra Monovarietals