Tros de Sort, formatges artesans del Pirineu

a Sort(Pallars Sobirà-Lleida)

Formatges del Pirineu

L’autèntic sabor del formatge artesanal del Pirineu

Treballem principalment amb llet sencera de vaques alimentades amb herba de prats d’alta muntanya, produïda en la nostra pròpia explotació.


Redacció Sort (Pallars Sobirà/Lleida), 10 d’agost de 2023.

QUI SOM
Som una formatgeria artesanal, fundada el 1995, amb la qualitat i el sabor autèntic del Pirineu com a premissa, elaborem una àmplia gamma de formatges. Treballem principalment amb llet sencera de vaques alimentades amb herba de prats d’alta muntanya, produïda en la nostra pròpia explotació.
L’entorn, el Pallars Sobirà
La comarca del Pallars Sobirà se situa a la part occidental dels Pirineus de Lleida. Es troba envoltada d’altes muntanyes i valls verdes i recorreguda per les ràpides aigües del riu Noguera Pallaresa el que la converteixen en una de les zones més belles de tot el Pirineu.

ELS NOSTRES FORMATGES
Formatges amb llet crua de vaca
Tou dels Til·lers
Formatge de llet sencera i crua de vaca, de pasta tova i pell florida blanca (Penicillium candidum). De textura cremosa i untuosa, de sabor suau, làctic i fonent en boca, amb postgust a xampinyons i fruits secs. Tres setmanes de maduració i tres mides diferents: mini (250 g), petit (450 g) i gran (al voltant d’1 kg). Vida comercial de 100 dies i 70 dies el format mini
Serrat del Triadó
Formatge de llet sencera i crua de vaca, de pasta premsada i escorça florida amb fongs naturals de color grisenc. De textura i tall compactes, de sabor potent i desenvolupat molt característic, de llarg i agradable postgust amb tocs que recorden els bolets i la molsa. Tres mesos de maduració i dues mides: petit (al voltant de 700 g) i gran (al voltant de 2,2 kg). Vida comercial de 9 mesos.
Costa Negra
Formatge de llet sencera i crua de vaca, de pasta rentada semipremsada i escorça rentada i coberta amb carbó vegetal. De textura mantegosa i sabor molt suau i agradable, entre làctic i dolcenc, mantegós i fonent en boca i de moderat postgust que recorda a la mantega. Tres mides: mini (250 g), petit (700 g) i gran (al voltant de 2,2 kg), amb vuit setmanes de maduració i quatre setmanes el format mini. Vida comercial de 6 mesos i 3 mesos el format mini.
Costa Roia
Formatge de llet sencera i crua de vaca, de pasta rentada semipremsada i escorça rentada amb salmorra lleugera i Brevibacterium linens. D’aroma i sabor potent i salí, de consistència mantegosa. Quatre setmanes de maduració i al voltant de 250 g de pes. Vida comercial de 90 dies.
Tupí de Sort
S’elabora a partir de formatges semicurats i curats barrejats amb oli d’oliva verge extra i aiguardent (orujo) de manera que es provoca una segona fermentació (oxidativa). De textura cremosa i untable, amb sabor fort, llarg i persistent, lleugerament oxidat i amb aromes que recorden l’aiguardent i l’oli d’oliva. Deixat autofermentar 2 mesos com a mínim. Tres mides: mini (80 g), petit (150 g) i a dojo (1 kg). Vida comercial d’1 any.

Amb llet pasteuritzada de vaca
Mató
Elaborat a partir de llet sencera i pasteuritzada de vaca. De textura flamosa, elàstica i suau. Tres mides: mini (300 g), petit (500 g) i gran (al voltant d’1 kg). Vida comercial de 8 dies.
LoBlanc
Formatge de llet sencera i pasteuritzada de vaca, de pasta tova i pell florida blanca (Penicillium candidum). De sabor molt suau, entre làctic i dolcenc, cremós i fonent en boca amb aromes de mantega, bolets i fruita seca. Dues setmanes de maduració i al voltant d’1 kg de pes. Vida comercial de 60 dies
LoRoi
Formatge de llet sencera i pasteuritzada de vaca, de pasta autoescorreguda i pell ataronjada (Brevibacterium linens). De sabor mitjà, molt aromàtic amb tocs amoniacals, entre làctic i salí, fonent en boca amb postgust de mantega. Cinc setmanes de maduració i al voltant de 2 kg de pes. Vida comercial de 130 dies.
Kuadrat
Formatge de llet sencera i pasteuritzada de vaca, de pasta tova i pell florida blanca (Penicillium candidum). De textura suau, cremosa i untuosa, de sabor net i franc, amb una acidesa làctica molt suau que recorda a la mantega fresca, fonent en boca amb aroma de sotabosc. 12 dies de maduració i al voltant de 375 g de pes. Vida comercial de 48 dies.

¿Saber-ne més?
Tros de Sort
Camí de les Vernedes s/n | 25560 Sort (Lleida)
973 621 220 | info@trosdesort.cat
https://www.trosdesort.cat/ca/
Visita’ns!
A la nostra botiga Agrobotiga trobaràs tot tipus de productes artesans; mel, melmelades, formatges d’ovella i de cabra, embotits, vins i licors, galetes i molts productes de proximitat.


 

TASTING A TROS DE SORT

Visites guiades
Per saber més i gaudir d’un tast dels nostres productes, us oferim diferents tipus de visites guiades, trieu la que més s’adapti a vosaltres i veniu a conèixer-nos! Horari visites: visites concertades, de dimarts a dissabte. 
Informació i reserves: info@trosdesort.cat o bé al tel. 973621220 
Us hi esperem!
Visita Audiovisual
Pallars Sobirà
Projecció d’un renovat i modern audiovisual on es dóna a conèixer tot el procés d’elaboració dels nostres formatges des de la granja on surt la llet de les nostres vaques fins l’obrador on se li dóna forma. Tast final de formatges. 
Mínim 6 persones. 
PREU: 8 euros per persona (menors de 10 anys gratuït)