Seleccionats els 5 cuiners que competiran per ser el millor Xef Balfegó 2023

Seleccionats a la semifinal espanyola

Chef Balfegó

Concurs millor Xef 2023

Passeig de Gourmets

Foto Diana Segura

La selecció dels cinc candidats de restaurants espanyols s’ha efectuat entre els prop de 200 cuiners professionals en actiu inscrits al concurs

A ells se sumaran properament un cuiner italià, un altre alemany i, per primera vegada un portuguès, que estan sent seleccionats als seus respectius països d‘origen.


Redacció, 18 de març de 2023.

El concurs internacional de gastronomia professional CHEF BALFEGÓ, que premia i reconeix els cuiners que millor preparen la tonyina vermella, ja té els cinc finalistes de restaurants espanyols d’aquesta nova edició, la VI. Competiran pel guardó:

>>Alberto Montes Pereira, segon xef del Restaurant Atrio* de Càceres;
>>Jaume Marambio Cortés, del Restaurant Alapar de Barcelona;
>>Aitor López Martínez, del Restaurant Citrus d’Alcanar (Tarragona);
>>Daniel Álvarez Quintans, del Restaurant Audrey’s* de Calp (Alacant), i
>>Adam Cordero Lorenzo, segon xef del Restaurant Hotel St. Mauro, a Luxury Collection, de Madrid.


A ells se sumaran pròximament un cuiner italià, un altre alemany i, per primera vegada un portuguès, que estan sent seleccionats als seus països d’origen respectius.
La selecció dels cinc candidats de restaurants espanyols s’ha efectuat entre els prop de 200 cuiners professionals en actiu inscrits al concurs. Tots treballen en restaurants ubicats en territori espanyol i van presentar una recepta original i pròpia amb la tonyina vermella com a ingredient obligatori. L’originalitat, la presentació i les tècniques de cuina utilitzades a les seves receptes han estat la pauta seguida pels xefs Hideki Matsuhisa, del restaurant Koy Shunka, i Ekaitz Apraiz, de Tunateca, i el crític gastronòmic Esteban Capdevila, encarregats de valorar les candidatures. Aquesta nova edició de Xef Balfegó és la més internacional fins ara, ja que, per primera vegada, hi participen representants de la restauració alemanya, italiana i portuguesa.
El nombre de professionals inscrits ha superat els dos centenars, donant mostra del pes i la influència que ha aconseguit aquest concurs en l’entorn gastronòmic al llarg dels seus cinc anys de vida. Al costat del ja citat Gianluca Monni, el cuiner italià que es va alçar amb el títol Chef Balfegó a l’edició del 2022, han estat guardonats amb aquest premi: Alejandro Pérez Polo, del restaurant Bardal (Ronda – Màlaga) que va ser proclamat guanyador de la quarta edició del concurs gastronòmic professional; Alejandro Serrano, Xef Balfegó 2019; Rafel Muria, guanyador el 2018, i Juan Carlos Reyes, guanyador de la primera edició, celebrada el 2017 representant el restaurant ABaC**. Cal recordar que Alejandro Serrano i Rafel Muria van rebre després la seva primera Estrella MICHELIN.

LES ALTRES SEMIFINALS DEL XEF BALFEGÓ 2023
I és que, com a novetat d’aquesta edició, Chef Balfegó celebra una semifinal a Portugal, país que participa per primera vegada al concurs, una altra a Alemanya, que ja va competir l’any passat amb el seu primer semifinalista, Maximilian Krämmer, del restaurant Scheck- in Kochfabrik, a la localitat alemanya d’Achern, i una altra a Itàlia, que participa per tercera vegada.

Cal recordar que el finalista italià del 2022, Gianluca Monni, del restaurant La Dispensa d’i Balocchi, a Piacenza (Itàlia), va ser proclamat guanyador de la cinquena edició del concurs gastronòmic professional Chef Balfegó.

Els vuit aspirants seleccionats competiran a la final del VI Concurs de Cuina Professional ‘Chef Balfegó’, que se celebrarà el proper 23 d’octubre a l’escola internacional de cuina Le Cordon Bleu, de Madrid. La prova final del concurs els permetrà mesurar-se davant d’un jurat compost per crítics gastronòmics i xefs professionals, amb dues receptes. La primera s’ha de fer amb llom de tonyina vermella, mentre que la segona es pot elaborar amb la part o parts d’aquest túnid que esculli cada xef.


MÉS DE 10.000€ EN PREMIS
Un jurat presidit per Martín Berasategui – dotze Estrelles MICHELIN i ambaixador gastronòmic de Balfegó – i integrat per diferents professionals: xefs que sumen un total de setze Estrelles MICHELIN i dues Estrelles Verdes, més un reconegut crític gastronòmic espanyol, serà l’encarregat de decidir tots tres guanyadors de la V edició d’aquest Concurs de Cuina Professional que organitza Balfegó, empresa especialitzada en pesca, cura, estudi i comercialització de tonyina vermella, i més exportadora del món per la qualitat i excel·lència del seu producte.
Es valorarà per aquest ordre el sabor, aroma i textura de cada plat (40 punts), la presentació (30 punts), l’equilibri dels ingredients (15 punts), i l’elaboració i el tractament correcte del producte (15 punts).
Els xefs participants podran comptar amb la col·laboració d´un ajudant de cuina del mateix restaurant on treballi el concursant.
Els premis pugen a més de 10.000 euros en metàl·lic, un viatge al Japó, la participació en un curtmetratge sobre els cuiners finalistes i altres importants recompenses. A més del trofeu corresponent i una manta de ganivets japonesos especials per al tall de peix, el xef guanyador rebrà 6.000 euros en metàl·lic i un viatge al Japó per a dues persones. Tota una setmana per conèixer la riquesa gastronòmica i cultural del país nipó. Per part seva, el xef que quedi en segona posició rebrà 3.000 euros de premi, i el tercer rebrà 1.000 euros.

¿Saber-ne m-es?
https://balfego.com/chef-balfego-2023/

ELS CANDIDATS XEF BALFEGÓ 2023

– Alberto Montes Pereira (Restaurant Atrio* – Cáceres)
Nascut i format a Plasencia, a l’Escola de Luis Irizar, Alberto és un cuiner experimentat que va començar treballant en restaurants humils, però aviat apunto a l’alta gastronomia. La seva cuina s’ha forjat al restaurant/Hotel Perelada (Girona) – 2007/2009, a l’Hotel Wine-spa & golf** (Girona) – 2009 ia l’Hotel Vistabella** (Rosas) – 2010. Stage en reconegudes sales com Mugaritz** (Errenteria, Gipuzkoa) – 2010/ 2011. També a Quique Dacosta Restaurant (Dénia) – 2011 ia Skina* (Marbella) – 2011. Es va incorporar a Atrio*** el 2011 on continua avui com sous xef i R+D.
 
– Jaume Marambio Cortés (Restaurant Alapor – Barcelona)
Va començar el seu camí professional l’any 2007 amb 17 anys, ho va fer al Restaurant Sant Rémy (Barcelona). D’allà passaria al Restaurant Dos Cielos, Hotel ME (Barcelona) – 2011, per incorporar-se al Restaurant Iurantia (Barcelona) el mateix any. Va provar sort al Restaurant El Far de Sant Sebastià (Girona) 2011-2012. L’any següent es va unir al Restaurant Saüc, Hotel Ohla (Barcelona). Fitxa amb Adrià a l’espectacular Tickets Restaurant – elBarri (Barcelona) 2014/2015. Torna temporalment a Sant Rémy 2015/2016. Tocarà el cel al Restaurant Gaudir** (Barcelona), però tornarà de nou a Tickets Restaurant* 2016/2018. Marxa d’Espanya per unir-se a l’Hotel Iberostar Varadero (Cuba) 2018/2019, però aviat tornarà de nou al grup elBarri, en aquesta ocasió a l’enyorat Pakta Restaurant* (Barcelona) 2019/2020. D’allà passaria per MontBar i MediaManga (Barcelona) del 2020 al 2022, any en què decideix obrir el seu propi i actual Restaurant Alapar (Barcelona).
 
– Aitor López Martínez (Restaurant Citrus – Alcanar/Tarragona)
Nascut a Xàtiva i titulat com a tècnic en Cuina i Gastronomia i en Serveis i Restauració pel C.I.F.P.S Costa Azahar comença els seus passos a la cuina a Daluan (Moralla), i El Tunel (Xàtiva) 2013. El seu salt a l’alta cuina arriba molt aviat unint-se al Grup Ricard Camarena començant al seu vaixell insígnia Ricard Camarena (València) que en aquell moment ja comptava amb una Estrella MICHELIN. D’aquí el xef valencià incorpora a les files del seu Restaurant Habitual by Ricard Camarena (València) 2015-2018. Aquell mateix any Ricard l’incorpora de nou a l’equip de Ricard Camarena**, fins a l’any 2020 que és quan fitxa com a xef executiu al Grup Tancat de Codorniu (Alcanar), per gestionar els seus restaurants Citrus del Tancat i Arros & Brases.
 
– Daniel Álvarez Quintans (Restaurant Audrey’s* – Calp/Alacant). 
El camí de la cuina professional l’inicia aquest cuiner gallec a Pontevedra, al C.I.F.P. Carlos Oroza, on arriba al títol de tècnic superior en direcció de cuina. Els seus primers passos el porten a incorporar-se al reconegut equip de l’únic xef del nostre país amb dotze Estrelles MICHELIN, Martín Berasategui, al restaurant de Lasarte-Oria (Guipúscoa). Amb els coneixements adquirits del mestre s’incorpora al Restaurant Audrey´s* (Calpe), del xef Rafa Soler, el 2022 on segueix actualment com a cap de partida.
 
– Adán Cordero Lorenzo (Hotel St. Mauro, Luxury collection)
Adam es va formar a la Universitat Laboral de Toledo on es va titular amb grau superior en direcció de cuina. Mentre estudiava començava la seva formació paral·lela a Bou Restaurant, el primer restaurant d’un mallorquí a aconseguir l’Estrella MICHELIN, el 2016. També mentre estudiava va poder començar a descobrir la cuina de Martín Berasategui (Lasarte-Oria) el 2017. En acabar els estudis uneix a equip del Restaurant Kulto (Madrid) 2017/2019. Va provar sort a Volvoreta, de l’Hotel Eurostar Tower*** el 2019, aquell mateix any viatja a Polònia per treballar a Arco by Paco Pérez (Gdańsk). Tornarà a Madrid per descobrir la feina d’un altre gran equip de cuina, al Restaurant Saddle* 2020/2021. Des d’aquí passa a una de les joies hoteleres de la capital, Sant Mauro, a Luxury Collection Hotel, Madrid, on treballa des del 2021 com a segon xef de cuina

Requisits del Concurs Xef Balfegó 2023

Coneguem els requisits per optar al premi del concurs que organitza Balfegó, empresa familiar que es troba a L’Atmella de Mar (Tarragona), i que és una de les companyies líders al sector de la tonyina vermella, investiga, cria, captura, distribueix , comercialitza, divulga, promociona… Doncs bé, el certamen està dirigit a cuiners professionals en actiu d’Espanya, Itàlia, Alemanya i Portugal, i només es pot inscriure un cuiner per restaurant. Ledat mínima de laspirant és de 22 anys.
Cada país participant realitzarà una semifinal per als seus aspirants (les dates i llocs estan per concretar), i els seus respectius jurats seran els que seleccionin un guanyador, que serà el que es desplaci fins a Espanya per a la gran final. Els aspirants hauran de desenvolupar per a la semifinal i per a la final, un primer plat que s’haurà d’elaborar amb llom de tonyina, i un segon plat que podrà ser amb la part de la tonyina que es vulgui. Un altre requisit imprescindible per participar a Xef Balfegó 2023 és adjuntar un justificant de compra del peix, que ha de ser del promotor del concurs.
I no només això, també hauran de demostrar que des de la inscripció i fins a la final del concurs, han continuat adquirint tonyina vermella Balfegó (així es garanteixen vendes).