Molí dels Torms, tradició i esperit innovador en OOVE

Olicatessen acumula reconeixements internacionals

Olicatessen

Olis d’Oliva Verge Extra

El Molí dels Torms, la nostra manera d’entendre l’oli

Un model integral de producció agrària basat en l’equilibri entre la història i la modernitat


Redacció Barcelona/Els Torms, 15 de setembre de 2023.

L’any 2004, dues famílies amb una llarga tradició camperola unim els nostres camins per fer realitat un somni compartit: produir un oli d’oliva verge extra ecològic de màxima qualitat, preservar el territori i tenir un impacte positiu a la nostra comunitat. Un model integral de producció basat en l’equilibri entre la història i la modernitat que funciona, i que el 2008, tot just començant, va rebre el reconeixement del Premi Tastum a la millor innovació agroalimentària.

MOLÍ DELS TORMS: LA NOSTRA MANERA D’ENTENDRE L’OLIVERA I ELS SEUS FRUITS
Tradició familiar i esperit innovador
Antic no vol dir caduc i nou no vol dir millor. Aprenem dels mètodes tradicionals que ens arriben a través de l’experiència de les generacions anteriors que han treballat la terra a la nostra família. Alhora, ens mantenim atents a totes les novetats per incorporar-hi aquells processos i avenços tecnològics que són fidels als nostres principis i ens permeten millorar l’oli que elaborem.

Amb la construcció d’un trull propi aconseguim el control complet de la producció, l’única manera de garantir l’excel·lència del resultat i el mínim impacte ambiental en el procés.

Arrelats a la nostra terra
Nosaltres canviem, però la terra es manté. A 550 metres d’alçada, dures capes calcàries, argila i roca pateixen les inclemències del temps. Sigueu durant tot l’any, boira, fred i gelades a l’hivern es contraposen a un estiu sec i amb temperatures molt altes.
Avis, besavis, pares, fills i néts hem extret d’aquesta terra crua el fruit que ha donat continuïtat i vida a la nostra família.

Els Piñol
Treballant aquesta terra àrida des de 1854

Hem après a estimar i treballar els nostres cultius durant vuit generacions. La nostra terra argilosa i poc profunda, exposada a un clima extrem amb grans oscil·lacions tèrmiques, un fort contrast entre estacions i baixa pluviositat. Però d’aquestes condicions brolla una oliva única, de sabor i aroma concentrada, que ens manté com una família orgullosament pagesa.

De la besàvia Antònia al Molí dels Torms
Els documents més antics que tenim deixen testimoni que des de fa més d’un segle i mig som una família de pagesos. Durant quatre generacions vam ser jornalers. Després a l’època de la besàvia Antònia ens convertim en agricultors amb finques pròpies. Quan ella, que era hereva (la pubilla), es va casar amb un cavaller de bona família, es van unir gran part de les terres on treballem avui dia. En certa manera, l’Antònia és la llavor que va germinar, el 2004, amb la construcció del Molí dels Torms.

La geografia que ens defineix
El vincle amb la comarca va més enllà del sentiment de pertinença: el nostre oli és el reflex del clima i l’orografia local. La poca profunditat del sòl afecta el desenvolupament de les arrels, que creixen de manera més expansiva i prop de la superfície, modificant el sabor de l’oliva en contacte amb la vegetació activa de la zona, que nosaltres respectem.
Les nostres oliveres adquireixen un caràcter únic gràcies als reptes que afronten. L’estrès hídric o de temperatura, per exemple, endureix a l’arbre i potencia sabors astringents, dolços i picants.

Les nostres finques
Inicialment, el Molí dels Torms tenia 50 hectàrees productives, totes a Els Torms. Amb els anys, hem incorporat petites finques limítrofs, dedicades en bona part al cultiu de varietats ancestrals. Avui, un 80% de les terres es dediquen a l’oliva arbequina i un 20% a la recuperació de varietats antigues. Mantenint la tradició familiar, algunes parcel·les tenen cultius mixtos, sobretot d’ametlla i festuc, que no comercialitzem.

Un patrimoni per ageneracions futures
Fa més de 30 anys que treballem exclusivament amb agricultura ecològica. Utilitzem fungicides i tractaments naturals, estalviem grans quantitats d’aigua i seguim una política de residu. .
La nostra convivència amb el territori ens compromet a evitar l’erosió del terra, a netejar terreny, a recuperar l’arquitectura rural de la zona (com els marges, terrasses i casetes) ia rescatar varietats autòctones, que es van deixar de cultivar a favor de l’arbequina . Nosaltres no només les hem mantingut, sinó que n’hem plantat més, tant per afavorir la biodiversitat, com perquè ofereixen una oliva més complexa i rica en matisos.

¿Saber-ne més?
https://olicatessen.com/es/

MOLÍ DELS TORMS-OLICATESSEN

LA GAMMA EXTRA DOLICATESSEN-MOLÍ DELS TORMS
El nostre oli: La il·lusió i l’exigència como a matèria primera
L’oli d’oliva verge extra és la base de la dieta mediterrània des de fa milers d’anys. Però les darreres dècades l’olivicultura s’ha vist transformada per l’agricultura industrial, la voluntat d’abaratir costos i multiplicar la producció. Sovint s’ha oblidat la saviesa dels mètodes tradicionals com ara el respecte per la natura i les propietats organolèptiques de l’oliva.
A Olicatessen, defensem una altra manera de treballar la terra i de gaudir d’un component essencial de la nostra gastronomia. Et convidem a descobrir una olivicultura que reivindica l’autèntic plaer del tast, que vol transportar el patrimoni cultural amb la gastronomia i que prioritza la salut i el benestar a través de la consciència ecològica.

¿Com elaborem el nostre oli?
Tot comença amb l’olivera
La vostra salut és la millor garantia d’un bon fruit. Així, tant si es tracta d’oliveres centenàries com aquelles que algun dia arribaran a ser-ho, les cuidem dia rere dia. Fem un seguiment constant del seu reg, creixement, poda i desparasitació, i utilitzem tècniques tradicionals perquè l’aire i la llum solar actuïn com a fungicides naturals..

Recollim amb cura i en el moment òptim
Si l’oliva és primerenca, l’oli és verd i amarg. Si la collita és tardana, serà més dolça. Nosaltres no tenim pressa, sabem què busquem i respectem el millor moment per a cada varietat. Quan arriba el moment, fem la recol·lecció manual, mitjançant sistema de vibrador i paraigua, de manera que l’oliva mai toca el terra i no es fa malbé.

Decantar, millor que centrifugar
D’aquesta manera es preserven les condicions naturals de l’oli, així com les vitamines i els polifenols tan necessaris per a la salut. La decantació té altres avantatges, com ara la reutilització de les impureses per fer sabons, la no producció de residus no reciclables i l’estalvi d’aigua.

Actuar ràpid per mantener les propiedats
Aquí rau la importància de disposar de trull propi. Les olives es mòlten en menys de dues hores després de ser recol·lectades, conservant així les propietats i garantint la millor qualitat.

Netejar sense generar residus
Per a la separació de fulles i brots hem dissenyat a mida una desrapatadora, una màquina d’aire que permet controlar deixalles i tornar-les a les finques com a fertilitzant natural.

Emmagatzemar en funció de la personalitat
L’oli s’emmagatzema cada dia en diferents dipòsits en funció de la varietat, la maduració, la finca i l’estat general de l’oliva. Això permet mantenir la qualitat i les característiques de cada oli, i elaborar el perfil organolèptic de cada dipòsit. Per mantenir les característiques de l’oli, els dipòsits són INOX, i es troben en una sala a temperatura controlada.

Embotellar i crear cupatges únics
Tan importants són els primers passos com els darrers: abans d’embotellar posem tota la nostra atenció i coneixement per combinar olives de diferents varietats, recol·leccions o estats de maduració. L’objectiu: equilibrar les aromes i els sabors per crear un oli inconfusible

Coneix la gamma d’olis verge extra d’Olicatessen: Tenda Olicatessen

Oleoturisme i tastos d’oli al Molí dels Torms

Visites, tallers, tasts i molt més
Apropa’t a la cultura de l’oli amb les nostres activitats

La Brostada
Descobrim les plantes, moltes vegades anomenades males herbes, que creixen als marges o als camps, i que tenen grans valors culinaris.
Cal reserva prèvia
Durada: 1,5h aprox.
Preu: 10€ /adult – 8€ /menors de 12
Grups reduïts

Tast entre oliveres ancestrals
Passeig entre oliveres, tast d´oli i petita degustació dels nostres productes, sempre relacionats amb l´oli d´oliva.
Cal reserva prèvia
Durada: 1,5h aprox.
Preu: 10€/adult, 8€/menor
Gratuït per a menors de 6 anys.

¡Quin conte!
Vine amb la família i els amics i gaudeix d’un contacontes, una degustació de pa amb oli d’oliva verge extra i un passeig per les finques.
Cal reserva prèvia
Edat: a partir de 3 anys
Durada: 1,5h. aprox.
Preu: 5€/menor

Taller: A la llum de la llàntia
Visita a les oliveres seguida d’un taller on aprendrem a fer un llum d’oli.
Imprescindible reserva prèvia
Durada: 1,5 h aprox.
Preu: 10€/adult, 8€/nen

Taller: Oliva de taula
Aprèn a preparar les teves pròpies olives en conserva, una manera senzilla i creativa d’afegir els teus sabors preferits a les olives de taula.
Cal reserva prèvia

Fem oli
Durant la campanya de recollida de l’oliva (de principis-mitjans d’octubre a finals de novembre) podeu conèixer de primera mà com s’elabora l’oli d’oliva verge extra. Des de recol·lectar l’oliva a la finca fins a la mòlta al molí.
Tots els dissabtes a les 10.30 durant campanya.

Olicatessen-Molí dels Torms

Molí dels Torms-Olicatessen

Olis d’oliva verge extra