La Xerona, medalla d’argent

Pubilles, cupatge de vera del Vallès i arbequina

OOVE Pubilles de La Xerona

Medalla d’argent als Premis als Millors Olis de Catalunya 2023


Redacció Barcelona/Caldes de Montbui, 30 de setembre de 2023.

QUI SOM
Som productors d’oli d’oliva verge i verge extra d’oliveres pròpies al Vallès, Les oliveres originàries de les nostres finques son de la varietat Vera del Vallès, però a partir del 2004/2005 vàrem plantar oliveres de la Varietat Arbequina.

LES NOSTRES OLIVERES
Olivera varietat Vera del Vallès
La varietat “Vera del Vallès” és una varietat d’olivera productiva i quelcom alternant. Té una maduració tardana. El fruit té una mida mitjana, de forma ovoidal, lleugerament asimètrica. 
Presenta nombroses i petites lenticel·les. No té presència de mucró i difícilment assoleix la coloració negra a la maduració. La superfície del pinyol és rugosa. 

Olivera Varietat Arbequina
És una varietat molt productiva i de precoç entrada en producció. La data de maduració és mitjana, a partir de la primera quinzena de novembre. Els fruits són petits, esfèrics, simètrics i es presenten arraïmats. Són de color en maduració negre i sense lenticel·les a la pell del fruit. Forma de l’àpex arrodonit i cavitat peduncular àmplia. És autofèrtil. 
Els seus fruits no maduren simultàniament, i té una resistència mitjana al despreniment.
La collita és costosa, a causa de la petita mida del fruit, encara que el rendiment en recollida manual és molt més elevat que en altres varietats catalanes, pel reduït vigor de l’arbre i la seva forma de fructificació en carrassos. 
No s’adapta gaire bé a la collita mecanitzada amb vibrador, a conseqüència del poc pes de l’oliva i de l’abundància de branques pèndules que té aquesta varietat.
Produeix un oli molt apreciat per les seves excel·lents qualitats organolèptiques però de baixa estabilitat. Dona olis de qualitat excel·lent amb aroma delicat, amb tons cítrics i predomini del sabor dolç.

¿Saber-ne més?
La Xerona
sergi.gimenez@laxerona.es
08140 Caldes de Montbui
Barcelona
www.laxerona.es

OOVE PUBILLES DE LA XERONA, medalla d’argent


L’oli obtingut de la varietat “Vera del Vallès” és de fruitat verd intens i ric en aromes secundaris. 
En boca és picant i amarg, tot i que presenta un nivell de dolçor suficient per millorar la seva acceptabilitat. L’astringència final és força evident. 
Connotacions secundàries de tipus vegetal (principalment fulles o plantes d’hor
ta).