Excel·lents de la Gastronomia Catalana
C.R.E.O, una història que es fon a la boca
Des de 1941 de forma artesanal, autèntica i amb la cura de mestres xocolaters, tal i com ens van ensenyar els nostres avis.
Sabadell/Redacció Barcelona, 4 de juny de 2025
El Xocolata CREO es produeix a la Fàbrica-Museu de Tortosa seguint la recepta original de 1941 . De forma artesanal, autèntica i amb la cura de mestres xocolaters. Peça a peça i amb els millors ingredients. Com ens van ensenyar els nostres avis.
La història
Josep Maria Benet Matheu es va iniciar al món de la xocolata durant els anys 40 creant, juntament amb el seu soci Jaume Subirats Subirats, el que va ser la seva primera empresa: Xocolates SyB . Així, tots dos empresaris, van començar a comercialitzar dues marques de xocolata Torcau i Lletcau .
Paral·lelament el senyor Crusellas, juntament amb els seus socis fundadors Joan Romà, Teresa Esté i Manuel Ortí, va crear el 1941 l’entitat La Tortosina . Situada al número 42 del carrer Amposta de Tortosa, aquests van ser els inicis de l’actual marca CREO .
Al setembre de 1955 la societat de l’empresa CREO es va dissoldre i el senyor Benet la va comprar totes les seves patents i màquines . La producció de l’actual marca de xocolata tortosina es va traslladar al carrer Mas de Barberans on Josep Maria ja estava establerta. A causa de l’adquisició d’aquesta empresa Benet Matheu va deixar de fabricar les altres marques de xocolata per centrar-se només amb CREO.
Sota aquest nom produïa més de 10 tipus de xocolata: xocolata a la pedra, xocolata amb llet, amb fruits secs, farcits, en pols, etc.
Aleshores, per donar-se a conèixer utilitzaven anuncis a la ràdio, en premsa escrita, etc.
A partir dels anys 70 , l’aparició de les grans multinacionals xocolateres que oferien xocolata a preus més baixos va provocar la fallida de petites empreses del mateix sector. Aquest fet també va afectar CREU que va deixar de centrar-se en la producció artesanal de xocolata a la pedra per entrar en altres sectors com el del cafè i la distribució conserves.
Actualment l’empresa CREO, dirigida per Xavi Benet, segueix al mateix carrer. La xocolata encara s’elabora amb la mateixa fórmula i s’utilitza la mateixa maquinària que allò que el seu pare, el senyor Benet i els seus socis utilitzaven per fabricar la xocolata fa 60 anys.
Saber-ne més?
>>XOCOCREO
>> instagram.com/xocolatacreo

A CREO pensem que seguir la tradició i els bons costums és molt important, per això que seguim fabricant la nostra xocolata amb les mateixes màquines que va comprar el senyor Benet als seus inicis. A més tenim una gran col·lecció d’embolcalls, eines i objectes del món de la xocolata a les Terres de l’Ebre i, concretament de CREO.
Si sou uns enamorats de la xocolata i voleu viure en primera persona el procés de fabricació i la història que amaguen les parets de CREO no s’ho pensi dues vegades i vine a veure’ns!
La visita inclou explicació del món de la xocolata per Xavi o Cinta Benet i 3 degustacions.
Durada: 2 h
Horari: Dissabtes al matí a les 10.30 h.
Cal reservar en antelació a expo@xococreo.com o per telèfon: 977 50 19 95.
Preu: Adults: 12 €
Menors de 10 anys: 7 €
Menors de 3 anys: Gratuït.
Nens amb Carnet SX3: Gratuït
L´entrada inclou una visita guiada realitzada pels mestres xocolates Xavi i Cinta, una degustació de 3 xocolates CREO i veure tota la fàbrica.
>>> Podeu veure i comprar els productes a la seva botiga online
Últimes incorporacions a la Guia





