Excel·lents de la Gastronomia Catalana
Muria: la passió, ser apicultor… el nostre somni, un món ecològic…
Sis generacions d’apicultors, fruit de la tradició, saber fer i ofici dels mestres artesans de la família Muria. Sense cap mena de dubte, els elaboradors catalans de mels més premiats i reconeguts a nivell nacional i internacional.
Sabadell/Redacció Barcelona, 3 de juny de 2025
Família del Perelló, el poble de la mel
L’historia de les sis generacions d’apicultors de la família Muria s’escriu en la localitat del Perelló (Tarragona), conegut com el ‘poble de la mel’ per ser el primer productor de mel de Catalunya, amb reconegut prestigi nacional i internacional.
La primera referència documentada del llinatge Muria es Rafel Muria Queralt. El seu fill, Rafel Muria Llambrich, nascut al 1850, fou el fundador i president del primer “Ligajo de colmenas”, el que actualment coneixem com associació. En aquest document consten 225 associats i 1820 “colmenas manifestadas”.
Va ser dels primers apicultors del Perelló que va canviar l’antiga arna de palla i suro per una de fusta, de forma quadrada i que més endavant es denominaria Layens. Amb aquestes arnes es començaria a practicar la transhumància.
La historia continua amb Rafel Muria Galve, nascut en 1901. Ja de jove es va dedicar a l’apicultura, i, amb las més de 235 arnes de la família Muria practicà la transhumància buscant les millors floracions per les finques i pobles veïns al Perelló.
La quarta generació de la família la representa Rafel Muria Benet, nascut en 1929. Als seus setze anys, el seu pare el va responsabilitzar de tot el treball familiar relacionat amb l’apicultura. Una de les seves aportacions fou la substitució de l’arna de 20 quadros mòbils per una altra de 18, 16 i finalment de 12 quadros mòbils, que es l’actual. Es dels primers apicultors de Perelló que va introduir aquest tipus d’arna. Va continuar practicant la transhumància per tot el territori català, Terol i el País Valencià. El seu mitjà de transport va passar del carro i el cavall, la motocicleta, el tren amb la bicicleta “al coll”, fins arribar, finalment, al camió.
Actualment la família Muria esta representada per Rafel Muria Martí, nascut en 1964. Junt amb el seu cunyat Vicent Brull Llaó, nascut en 1955, mantenen l’art artesà de l’apicultura familiar en perfecta harmonia amb l’aplicació de les noves tecnologies tant en maquinaria com en el seu concepte de gestió empresarial.
I l’empresa ha incorporat els últims anys a la sisena generació de la família Muria, Vicent Brull Muria.
L’any 1999 la família Muria trasllada les seves instal·lacions al lloc que ocupa actualment l’empresa familiar per a poder ampliar el negoci i optimitzar el treball.
Es tracta de un magatzem de 800m2, situat a l’entrada del Perelló, on s’ubiquen les oficines; el magatzem amb els bidons de mel que arriben de les arnes; la planta envasadora automàtica; la zona del producte acabat, amb els pots de mel a punt de sortir al mercat; així como tota la maquinaria necessària per millorar les condicions de treball.
Un Museu apícola i El centre d’interpretació Apícola
En aquestes instal·lacions, a partir del mateix any 1999, la família Muria va posar en marxa un espai destinat a museu apícola amb eines apícoles antigues, varis documents històrics relacionats amb l’ historia de la producció apícola, i la popular i coneguda “font de mel”.
I, a partir d’agost de 2011, la família Muria empren un altre repte: la posta en funcionament de Muria Centre d’Interpretació Apícola, inaugurat pel president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, el dia 3 de desembre de 2011.
La creació del Centre també ha comportat varies millores en els equipaments d’extracció i envasat de la mel, amb noves màquines d’última generació.
Saber-ne més?
>>Mel Muria
>> instagram.com/mielmuria

>> artMuria
Luxury Honey
Llum, passió i plaer inspiren la col·lecció artMuria
La nostra mel de luxe amb un alt contingut en pol·len i una concentració màxima d’aromes i propietats per a les taules i els paladars més exigents.
artMuria Luxury
Aromes i sabors únics en una mel de luxe que obri una nova dimensió de sensibilitat gastronòmica.
artMuria Luxury Innova
La nostra gama de mel de luxe de taronger amb sabors excel·lents.
>> Muria
Sis generacions d’apicultors, fruit de la tradició, saber fer i ofici dels mestres artesans han permès crear una gama de productes apícoles de primera qualitat.
>> Muria Bio
Mel ecològica
Muria Bio es fruit de la tradició del saber fer i ofici dels nostres mestres artesans de la família Muria, unit a la qualitat agroambiental de nostres monts mediterranis i junt a les més avançades tecnologies, que han permès crear una gama de productes apícoles ecològics de altíssima qualitat.
>>>Podeu veure i comprar els productes a la seva botiga online
Últimes entrades de Muria a Gourmenials. cat


Últimes incorporacions a la Guia





