Excel·lents de la Gastronomia Catalana
Montbrú, formatgers artesanals amb la llet de ramats propis
Un projecte que s’inicia amb ramats de cabres pròpies i que va creixent i consolidant-se en el mercat gràcies a la qualitat dels seus formatges
Sabadell/Redacció Barcelona,9 de juny de 2025
La història
La masia Montbrú està datada de l’any 1450 i per la seva estructura podem deduir que havia estat utilitzada com a corral de ramat d’ovelles i cabres.
1981 – El primer ramat de cabres
La família Antúnez Llonch de Moià amb en Pere i l’Imma al capdavant, van arribar a la masia amb el projecte de posar un ramat de cabres com a font d’ingressos per a l’economia familiar. Va ser aleshores quan van començar a elaborar formatge fresc i mató de cabra que posteriorment venien al mercat o a Cal Maties, la carnisseria familiar del poble.
1989 – La marca Montbrú és fa realitat
Després d’alguns anys fent moltes proves formatgeres amb llet de cabra, l’any 1989 en Pere i l’Imma decideixen constituir-se legalment com a formatgeria. Prenen el nom de Montbrú, fent referència a la masia que ha donat origen a la formatgeria (un topònim que segons els lingüistes prové del llatí monte bruno que vol dir ‘muntanya fosca’). Sota aquesta nova marca elaboren i produeixen formatges frescos, matons, i semi-curats de cabra que venen Moià, a poblacions de les comarques veïnes i també a la ciutat de Barcelona.
Som Montbrú
Ramaders i ramats, llet de cabra, llet de búfala, aigua, sal, recipients, mans, moltes mans, un espai fresc, un espai fosc, espera, temps, i treball… Amb una feina artesanal acurada i rodejats del paisatge immillorable que ens aporta el Moianès elaborem formatges de búfala, formatges de cabra, formatges d’ovella i formatges ecològics: tots ells conformen els formatges Montbrú.
Som sostenibles
Tenir un entorn sa ens permet produir una llet de més qualitat per als nostres formatges. Per això, respectar l’entorn i consumir i generar el menor nombre de residus és una de les nostres prioritats. Així és com durant el procés d’elaboració dels formatges Montbrú:
Som Ramaders
El nostre ramat pastura pels pels prats i boscos de Montbrú, prioritza el benestar animal i respecta els cicles vitals per sobre de la quantitat de llet produïda, respectant el cicle de gestació natural els nostres animals.
Llet de cabres catalanes
Montbrú va iniciar l’elaboració de formatges a principis dels anys vuitanta amb el primer ramat de cabres. L’esforç i la constància de voler produir formatges acurats i artesanals ens porta a treballar intensament i que vint anys més tard, i gràcies al desenvolupament de l’empresa, haguem de buscar llet a altres indrets del territori. Actualment, comptem amb 35 ramats que treballen exclusivament per a nosaltres, 35 ramats d’arreu de Catalunya, des de Rasquera (a la Ribera d’Ebre) fins a Sant Pere Pescador (a l’Alt Empordà), una llet pròpia que recollim dia rere dia amb mitjans propis.
En el cas de la llet de cabra, amb el distintiu del segell de cabres catalanes ens assegurem d’obtenir la millor qualitat del producte i el ramader, per la seva banda, en pot treure un major benefici econòmic. I és que a Montbrú també hem apostat per a la recuperació de la ramaderia de cabrum a Catalunya, ajudant joves ramaders a implantar-se i començar a dedicar-se a aquesta professió tan lloable.
Els nostres productes
Formatge de cabra
Formatge de búfala
Cheesefuet
Formatge d’ovella
Saber-ne més?
>> Formatges Montbrú
>> instagram.com/formatgesmontbru

2020 – El Sarró de Montbrú és el millor formatge de cabra de pell florida del món
El Sarró de Cabra ha sigut reconegut com el millor formatge de cabra de pell florida del món al World Cheese Awards, el prestigiós certamen internacional del món del formatge.
Millor empresa agroalimentària innovadora de Catalunya 2019
Guanyem el Premi PITA a la Innovació Tecnològica, i ens acredita com a millor empresa agroalimentària innovadora de Catalunya 2019 gràcies al nostre nou producte, el Cheesefuet XXL.
Últimes incorporacions a la Guia





