El Molí de l’Alzina

Excel·lents de la Gastronomia Catalana

excel·lents en formatge – El Molí de l’Alzina

Formatges artesanals de llet de vaca, cabra i ovella

El Molí de l’Alzina de Cantonigròs (Osona) és una de les formatgeries artesanes més antigues de Catalunya. Va néixer a finals dels anys setanta quan Jordi Anglada decideix viatjar a Holanda a formar-se en una granja de producció de llet i conèixer de primera mà l’elaboració de formatge artesanal. 

Sabadell/Redacció Barcelona, 6 de juny de 2025

Història
Aquesta formatgeria va néixer a finals dels anys setanta quan Jordi Anglada decideix viatjar a Holanda a formar-se en una granja de producció de llet i conèixer de primera mà l’elaboració de formatge artesanal. Uns mesos més tard, Anglada decideix tornar a la seva terra d’origen i convertir els formatges artesanals en la seva aposta de futur.

Els primers formatges d’El Molí de l’Alzina –que van prendre el nom de la masia on es va fer el primer obrador– van elaborar-se el 1978, inicialment només amb llet de vaca. L’any 1992 es decideix construir una nova formatgeria, a pocs metres de la mateixa masia, per millorar i adaptar l’elaboració de productes i l’eficiència sanitària.

Actualment, El Molí de l’Alzina compta amb una plantilla de cinc persones que produeixen entre dos i tres mil formatges de vaca, ovella i cabra setmanals, a més de desnatats i matons.

Els productes es distribueixen principalment a les comarques de Barcelona i Girona.

El procés d’elaboració dels nostres formatges
A les nostra formatgeria combinem l’elaboració artesana amb la tècnica de la indústria moderna per complir amb les garanties sanitàries.
La llet la produeixen les vaques, ovelles i cabres alimentades amb la pastura de la zona del Collsacabra que permet obtenir un formatge uniforme i gustós.

Seguint el seu procés natural, la llet és transportada a la formatgeria on s’analitza i es pasteuritza. Un cop pasteuritzada s’hi afegeixen els cultius làctics i el quall.

Posteriorment, se’n separa el sèrum i s’introdueix la quallada en motlles cilíndrics. Després es procedeix al premsat.

Quan el formatge ha assolit la seva forma i textura definitiva, es deixa reposar al salador i d’aquí s’emmagatzema a les cambres frigorífiques per tal que maduri i pugui ser distribuït als punts de venda.
Reconeixements i premis dels formatges Molí de l’alzina

Reconeixements
L’any 2004 en Jordi Anglada, ànima de la formatgeria, rep el diploma de Mestre Artesà Alimentari del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.

L’any 2011 l’associació Guilde Internationale des Fromagers, que aplega a més de 5.600 associats d’arreu del món, va retre un especial reconeixement a Jordi Anglada per la seva trajectòria i per ser la formatgeria artesana més antiga de Catalunya.


Saber-ne més?
>> El Molí de l’Alzina
>> instagram.com/elmolidelalzina

Els seus formatges

Al Molí de l’Alzina elaborem una àmplia gamma de formatges i productes làctics artesans i amb personalitat, combinant la tradició i els sistemes més moderns de control de qualitat.

Formatge tendre de vaca
Formatge de ovella tendre
Formatge tendre de cabra
Formatge de vaca curat
Formatge d’ovella curat
Formatge de cabra curat
Formatge de vaca baix en greix i sal (Light)
Formatge d’ovella tendre amb herbes de Provença
Formatge de cabra al vi
Formatge de vaca amb pebre
Formatge de cabra amb tòfona
Trio de 3 formatges: Vaca, ovella i cabra
Mescla de formatge tendre de vaca, ovella i cabra

>> En teniu tota la informació i podeu comprar-los a la seva botiga online.


Últimes incorporacions a la Guia

Priorat Natur

Priorat Natur és molt més que producte. Priorat Natur és sensació, experiència, origen i tradició. P…

Torrons Vicens

Des de 1775, generació rere generació, a Torrons Vicens elaborem artesanalment una àmplia selecció d…

Torrons Roig

Mestres torronaires d’Agramunt. A Torrons Roig elaborem un gran assortit de torrons, especialitats i…

Montbrú Formatges

Un projecte que s’inicia amb ramats de cabres pròpies i que va creixent i consolidant-se en el merca…

Formatgeria Mas d’Eroles

Al Mas d’Eroles, situat al bell mig de l’Urgellet, s’elaboren amb llet ecològica, crua i sencera de …