Ratafia Pere Xic d’Olot

Millors ratafies catalanes

Ratafia Pere Xic d’Olot

Una recepta basada en la ratafia casolana que Pere Solé, en “Pere Xic”, fundador del Celler Farré del Mas, elaborava anualment per a la seva família. Una fusió de tradició i modernitat que captiva els sentits i et transporta a una experiència única.

Redacció Barcelona, 13 de novembre de 2024.

L’origen Pere Xic
El Celler Farré del Mas és l’últim celler amb botes de fusta centenàries que roman a la ciutat d’Olot. Va ser inaugurat el 24 de desembre de l’any 1935 per en Pere i la Lluïsa, qui es van traslladar des de la Granada del Penedès, una regió coneguda pel cava. Des d’aleshores, el celler ha mantingut la mateixa família de propietaris, passant de pares a fills i de fills a néts.
El celler està ubicat on abans es trobava la cavallerissa de la casa senyorial del 1777 pertanyent a la família Plana Cruanyes, originària del poble veí de Riudaura.
A l’interior, encara es poden admirar les característiques voltes catalanes, construïdes amb grava volcànica i recobertes de guix, tal com era costum en aquella època.
El celler ofereix vins de proximitat i un vermut casolà.
Actualment, destaca per l’elaboració d’una de les millors ratafies del país, la Pere Xic, seguint la recepta original de l’avi que va iniciar el negoci, amb l’objectiu de preservar la memòria i la tradició del seu fundador.

La recepta d’aquesta ratafia es basa en la ratafia casolana que Pere Solé, en “Pere Xic”, fundador del Celler Farré del Mas, elaborava anualment per la seva família.


Seguint la vella recepta l’any 2014 vam deixar envellir una petita quantitat dins d’una bota que antigament havia contingut garnatxa.

 Part del seu volum es va evaporar i cinc anys després, el 2019, les mares, com a resultat han servit de base per l’elaboració aquest digestiu tan especial i delicat.


CELLER FARRÉ DEL MAS – PERE XIC
Pere Solé i Moret i Esther Estragués i Teixidó
Passeig d’en Blay, 33 baixos
 17800 Olot

TEL: +34 972 26 10 17

Saber-ne més?
>> perexic.com
>> www.instagram.com/ratafiaperexic

L’essència de l’herència


La ratafia inclou macerats, destil·lats i infusionats, combinant més de vint ingredients, entre herbes aromàtiques i espècies. Després del procés d’envelliment en botes de roure, s’afegeix el sucre abans de l’embotellament.

 És una ratafia excepcionalment equilibrada i rodona, amb un gust persistent i suau. Les herbes i espècies macerades amb un aiguardent d’alta qualitat li confereixen una experiència gustativa semblant a un bombó, desmarcant-se del concepte convencional de la ratafia. 

Nota de tast
A la vista, presenta un color marró fosc reminiscent de sucre cremat, amb un acabat brillant. 

Al nas, es destaquen les notes de nous verdes, juntament amb les aromes perfectament integrades de les herbes i espècies.

 En boca, ofereix una entrada dolça i elegant, sense una presència alcohòlica notable, fàcil de beure i amb una harmonia excepcional en el conjunt.

Podem maridar la ratafia amb postres dolces, formatges curats o xocolata.