El xuixo de Can Castelló

a Girona des de 1898

Xuixos de Can Castelló

Julià Castelló

Castelló i El Xuixo de Can Castelló, un marca registrada que identifica el producte de forma exclusiva.

Castelló elabora l’autèntic xuixo de Girona una recepta centenària que ha anat passant de pares a fills, per fer cada dia aquest preuat dolç, cent per cent gironí al llarg de molts anys.


Girona / Redacció Barcelona, 8 de setembre de 2023.

HISTÒRIA DE CASTELLÓ
El fundador, Julià Castelló i Moré, nascut a Rabós d’Empordà de molt  jove marxa a Girona, allà va aprendre l’ofici de flequer, casat amb Carme Pericot i Romagós  van obrir la seva fleca, corria l’any 1898 al barri del Mercadal. Aquí comença una nissaga de flequers i pastissers que ha anat passant de pares a fills. Anys més tard, en Lluís Castelló i na Sabina Viguera agafaren el relleu, i tot i que van patir la guerra civil, amb gran dificultat van tirar endavant. 
En Julià Castelló i Viguera amb la seva dona, Maria Teresa Pérez, la Maite, la gran mestressa de Can Castelló, donen un impuls al negoci, incorporant el negoci de pastisseria; corrien ja els anys 60 i ràpidament passà a ser una pastisseria de referència a la ciutat de Girona. En l’actualitat és en Julià Castelló Pérez qui porta el negoci mantenint el prestigi i el saber fer del reconegut xuixo de Girona. Més de 125 anys d’història contemplen la família Castelló i seguim treballant en el nostre ofici.

QUI SOM
L’any 2018, Julià Castelló i Pilar Campos inaugurem un nou obrador de pastisseria, un obrador especialitzat en l’elaboració de xuixos, possiblement l’únic que existeix d’aquesta mena arreu, elaboració totalment artesanal diària i manual.
El producte fresc diari conviu amb una nova gamma de producte que després d’anys de proves i assaigs ha tingut el seu resultat òptim, un xuixo de cinquena gama de màxima qualitat totalment acabat, perquè els professionals de la restauració, flequers, pastissers, botigues especialitzades i altres establiments d’alimentació, el puguin utilitzar per ampliar la seva oferta amb un xuixo com mai fins ara s’havia elaborat.

Al nostre obrador elaborem diàriament els xuixos de forma artesanal
L’estirat de la pasta, el farcit i l’enrotllat del producte, la lenta fermentació amb humitat i calor controlada, i finalment els fregim amb un bon oli. Treballem amb matèries primeres de proximitat, llet del Baix Empordà, ous del Pla de l’Estany i farina de Girona. Elaborem amb productes de km0.
L’experiència, l’ofici de molts anys i l’amor al producte, fan que els nostres xuixos siguin reconeguts i valorats arreu.

Els nostres xuixos
Xuixo de crema, crema de ratafia, poma, de xocolata, cheesecake, lemon pie, crema de cafè, dolç de llet, crema canyella i cardamom, cabell d’àngel i torró tou d’Agramunt.
Temporades de nadal, temps de flors o festivitats assenyalades, elaborem nous sabors d’acord amb la temporada.

Saber-ne més?
>>BOTIGA XUIXOS CASTELLÓ (CUL DE LA LLEONA)
Carrer Calderers, 17 17004 Girona
747 439 949
HORARI:
Dilluns i Dimarts: 10:00 a 14:00 – 15:00 a 19:00
Dimecres a Diumenge i Festius: 10:00 a 19:00

>>BOTIGA XUIXOS CASTELLÓ (AL COSTAT DEL TEATRE-MUSEU DALÍ)
Carrer Sant Pere, 15 17600 Figueres
747 439 949
HORARI:
Dilluns i Dimarts: 10:00 a 13:30 – 15:00 a 20:00
Dimecres a Diumenge i Festius: 10:00 a 20:00
https://www.xuixocastello.com/ca/

HISTÒRIA DEL XUIXO

Emili Puig i Bruch és  el creador del xuixo de Girona a l’obrador de la seva confiteria al carrer de la Cort Reial, 15 de Girona, juntament amb un treballador francès que feia estades esporàdiques a l’obrador.

Un dolç que ràpidament qualla en aquella Girona del XIX, amb confiters que amb les seves creacions feien créixer encara més la llarga llista de grans productes de la pastisseria catalana, i per endolcir aquell inici de segle als gironins, convuls com pocs.
La fama del xuixo arribà  ràpidament a altres províncies catalanes, utilitzant diferents noms, “globets” al maresme, “tornemis” a Badalona per anomenar un producte que ja tenia en aquell temps unes diferències estètiques i de format, era habitual veure a Barcelona “Tenim xuixos de Girona“.
El xuixo de Girona, el Xuixo de Can Castelló, l’autèntic de Girona junts per arribar molt lluny en aquesta nova etapa en centenari de la seva creació. #anydelxuixo