Aliments artesans Montserrat Rull

Melmelades artesanes de l’Alforja (Tarragona)

Melmelades Montserrat Rull

Mermelades tradicionals, artesanes, apasionades. Només fruita, sucre i llimona

El procés de producció s’efectua de forma artesanal, elaborant petits lots, treballant amb producte de proximitat, fresc i d’alta qualitat.


Redacció Barcelona/Alforja (Tarragona), 25 de juliol de 2023.

LA HISTÒRIA
Tot va començar a la dècada dels noranta del segle passat a Alforja, pintoresc poble del Baix Camp, província de Tarragona.
Ja portàvem diversos anys de crisi al cultiu principal -gairebé únic del terme municipal- l’avellana, les perspectives de futur eren molt dolentes i vam creure que calia buscar alternatives.
A nosaltres ens va passar que es podria expandir el cultiu del codonyat ja que era un arbre que en molt petita escala estava present a totes les partides del terme i que resistia molt bé qualsevol excés de la climatologia: freds, calors, sequera…
A més, el seu fruit, el codony, era molt fàcil d’elaborar –totes les àvies feien codonyat, a casa–.
I, el més interessant de tot: el preu que arribava al mercat.
Sí, hi havia un marge comercial molt atractiu!
Així que, a través dels serveis tècnics del sindicat Unió de Pagesos, confeccionem un projecte per instal·lar un obrador per a l’elaboració artesanal de codony a les golfes de casa.

El juliol del 1995 vam obtenir tots els permisos administratius i sanitaris i vam començar l’aventura.
El nostre producte va agradar i aviat, al desembre, vam ampliar l’activitat a l’elaboració de melmelades i torrons artesans.
L’empresa havia pres la dimensió suficient per poder auto mantenir-se a la personal de la mateixa Montserrat Rull. Ella comprava, elaborava i venia les manufactures.

Es treballava segons la demanda i sense pretensió de créixer, ja que el relleu generacional no estava clar.
Això va començar a prendre aspectes de continuïtat quan, el 2003, Joel, el menor dels fills, es va diplomar en Enginyeria Tècnica Agroalimentària, per la URV, entreobrint la porta cap a la renovació.

Un intent per fusionar tradició i innovació per renovar idees donar-li una visió més àmplia en aquest món cada cop més competitiu i individualista
Però Joel va continuar formant-se i el 2005 es llicenciava en Enologia, una disciplina molt relacionada amb la conservació de productes vegetals i fructícoles.
També com polir el seu paladar i entendre la bioquímica i la composició de les fruites.
La porta s’estava obrint….

Va ser l’any 2010 que la nostra empresa unifamiliar va fer el salt i cap a una nova dimensió.
Per fi baixem de l’àtic de l’antiga casa de Cal Fernando on, a més, ja tot se’ns estava quedant petit i amb prou feines podíem donar abast a les comandes que ens arribaven.
Vam fer el salt cap a un local en planta baixa de 200 metres quadrats annex a casa nostra.
Ho vam fer en plena crisi gràcies a acollir-nos al Programa Feader/Leader de la Unió Europea i de la Generalitat de Catalunya que ens va subvencionar part de la inversió. Si no, no hauria estat possible. Des d’aquí reconeixem la seva tasca positiva en la creació i modernització de petites empreses de l’àmbit rural, com la nostra.
Els canvis que van redefinir la nostra empresa van ser tres: La facilitat d’accés, l’amplitud d’espais i, el més important, l’assumpció de la direcció per una persona jove, Joel, el menor de la família, i amb les llicenciatures universitàries adequades per als reptes que assumia, com ja hem dit.
Ara, estem en fase d’ampliació del magatzem de productes acabats per tal d’aconseguir més estabilitat i aïllament per a la seva correcta conservació, més control i eficàcia en el seguiment de la traçabilitat i més facilitat d’accés per al transport intern.

ELABORACIÓN DE MERMELADAS MONTSERRAT RULL
Des del primer pot de melmelada que va sortir de casa d’Alforja, Montserrat Rull s’ha guiat per una pauta simple: seguir el cicle dels productes de temporada. Cada època de l’any té les seves fruites, i així ha estat.
El procés de producció s’efectua de forma artesanal, elaborant petits lots, treballant amb producte de proximitat, fresc i de gran qualitat.
¿Saber-ne més?
MONSTERRAT RULL
Carrer de l’Hospital, 28
43365 Alforja
Tarragona
Tel.: +34 977 816 038
info@montserratrull.comMELMELADES PREMIADES EN EL WORLD’S ORIGINAL MARMALADE AWARDS

Mermelada de Taronja Amarga al Palo Cortado

Una melmelada de taronja i Palo Cortado feta a Tarragona ha merescut una medalla d’or als World Marmalade Awards, el guardó que endolceix la vida dels que elaboren melmelada de taronja amarga.

La taronja amarga és molt comuna a Sevilla, de fet els anglesos l’anomenen així Seville Orange. Això ens va portar a cercar una fusió amb algun dels mundialment famosos vins de la zona. El Palo Cortado és el vi més llegendari de la zona, amb aromes rancis amb subtils notes de fruits secs i taronges amargues.

Melmelades tradicionals, artesanes i apasionades

MELMELADES MONTERRAT RULL

El procés de producció s’efectua de forma artesanal, elaborant petits lots, treballant amb producte de proximitat, fresc i de gran qualitat.