Vic Capital Gourmet
Una família tofonaire
”Coneixedors de la tòfona i del món tofonaire, a Noir et Blanc® obrim i tanquem el cercle: produïm, recol·lectem i distribuïm tòfona.”
Sabadell/Redacció Barcelona, 1 d’agost de 2025
Els orígens
Noir et Blanc® neix a foc lent al municipi de Prats de Lluçanès de la mà de Clara Busoms acompanyada de la seva família tofonaire.
I és que, anys després d’endinsar-se pels boscos del Lluçanès i de descobrir els secrets de la tòfona amb la seva parella,
en Josep Maria, tofonaire des dels 16 anys i la Clara creen Noir et Blanc® l’any 2018.
Una empresa amb i sobre la tòfona destinada a acostar la tòfona a diferents públics a través de la producció de tòfona fresca i de l’elaboració i comercialització de productes de gastronomia i bellesa amb tòfona de recol·lecció pròpia.
La història
1996 – En Josep Maria s’inicia com a tofonaire
La combinació de dues de les coses que més li agraden (el bosc i els gossos) l’empenyen a iniciar-se com a tofonaire. I així és com amb l’ajuda del seu primer gos, es treu la llicència reglamentària i comença a anar al bosc a buscar tòfones.
2003 – La Clara i en Josep Maria es coneixen
Ell ja la tenia clissada des de feia temps. Ella riallera i alegre recorda haver-lo vist alguns migdies mentre parlava amb les seves amigues. El recorda amb una gorra i haver-li cridat l’atenció el seu posat discret i seriós.
Ell li va explicant coses sobre el món tofonaire, i ella com una esponja, absorbeix la passió i els coneixements i decideix sumar-se a aquest mon.
2004 – Primera plantació a Santa Eulàlia de Puig-Oriol.
2007- Segona plantació a la província de Teruel
Després de més de tres anys buscant i buscant, finalment trobem una terra que s’ajusta al que busquem a la zona de Teruel prop de Sarrión.
2018 – Creació de la marca Noir et Blanc®
Després d’onze anys, cuidant i adequant els camps aragonesos, quan la plantació entra en producció, la Clara crea la marca Noir et Blanc® amb l’objectiu d’apropar la tòfona a tots els que tenen ganes de conèixer-la, de fer pedagogia tofonaire i de posar al mercat productes amb autèntica tòfona negra i, també, esdevenir uns referents en el sector tofonaire català.
2021 – Inauguració de la Tofoneria
La primera tofoneria de tot Catalunya! El context econòmic no va frenar les ganes i la il·lusió que la Clara tenia d’obrir una botiga dedicada a la tòfona. Un espai on les persones puguin venir a conèixer l’autèntica tòfona negra i on trobin no només tòfona fresca de recol·lecció pròpia sinó també, elaborats i diferents accessoris per a gaudir i compartir la tòfona.
Una botiga feta amb molt d’amor i on intentem atendre a totes les persones que hi entren com si fossin un més de la família.
2022 – Premi botiga innovadora i premi talent al sector primari
Ens atorguen el Premi Nacional al Comerç més Innovador 2021: uns premis que entrega la Generalitat de Catalunya i que reconeixen la botiga de la Plaça Major de Vic com a comerç més innovador i ens converteixen en ambaixadors de la tòfona catalana al mapa de la tubericultura mundial!
2023 – Premi PITA
Rebem un important reconeixement del sector agroalimentari, el premi PITA en la categoria de Jove emprenedor innovador!
Se’ns va atorgar el premi per l’emprenedoria i la recuperació de la referència de la tòfona osonenca a escala nacional i internacional.
La Tofoneria
Un somni fet realitat. La primera i única botiga dedicada a la tòfona en tot el territori català. Un espai on totes les persones que tenen dubtes, inquietuds o els encanta degustar la tòfona s’hi senten com a casa!
La Botiga de la Tòfona
Ubicada a la bonica Plaça Major de Vic, la Tofoneria de Noir et Blanc® esdevé la botiga de la tòfona.
Un espai càlid i humà on trobaràs tot el que necessites per gaudir, compartir i conèixer encara més l’autèntica tòfona negra.
Què hi trobaràs a la Tofoneria?
Si ens vens a veure en època de tòfona fresca, hi trobaràs la varietat de tòfona negra que estiguem recol·lectant.
Recorda que els períodes de cada varietat de tòfona són els següents:
De mitjans novembre a març/abril la tuber melanosporum
De primers de maig a mitjan d’agost la tuber aestivum
De finals de setembre a primers de desembre la tuber uninatum
I per encàrrec tuber magnatum directe de tofonaires italians!
També pots estar de sort i trobar-hi alguna varietat de bolet del país collit el dia anterior per nosaltres mateixos.
Els diferents productes gastronòmics, elaborats amb autèntica tòfona negra, també són a la botiga de la Tofoneria.
La ceba caramel·litzada, el micuit de foie gras, l’oli trufat, la salsa tartufata, les melmelades i les postres, sí sí, postres, els torrons per Nadal…
També alguns accessoris per conservar, utilitzar i compartir la tòfona i la il·lusió i les ganes de la Clara per resoldre els dubtes que tinguis al voltant de la tòfona.
>> Podeu comprar els productes de Noir et Blanc online.
Aquí pots comprar tòfona fresca de temporada, cultivada i recol·lectada per Noir et Blanc®. Tòfona ecològica directe de tofonaire!
Saber-ne més?
>> Noir et Blanc -Tòfones
>> instagram.com/noiretblanctruffes

A través de les nostres experiències, productes i el nostre compromís amb la sostenibilitat, volem tornar a donar a la tòfona el lloc que li correspon: com un regal de la terra que ens convida a escoltar, a gaudir i a viure amb consciència.
Més que una experiència, un viatge al cor de la tòfona i el bategar de la terra.
A Noir et Blanc, la tòfona és molt més que un ingredient: és una porta cap a l’autenticitat, un vincle profund amb la terra i un recordatori dels ritmes secrets de la natura. A través de les nostres experiències, et convidem a descobrir el seu misteri, elseu valor real i la seva essència més pura.
Cada activitat que proposem és una oportunitat per reconnectar amb la veritat de la tòfona, per diferenciar allò autèntic del que no ho és, per honrar-la com es mereix i per gaudir-la com s’ha fet durant segles: amb respecte, consciència i plenitud.
Des de tastos sensorials fins a rituals gastronòmics, passant per immersions en el bosc i moments de descobriment, les Experiències Noir et Blanc són un viatge que transcendeix el gust: és un retorn als orígens, a la terra i a un mateix.
Vine a sentir el batec de la natura a través de la tòfona. Vine a viure l’autenticitat
>> Podeu saber-ne més de les experiències que us proposen aquí.
Vic Capital Gourmet





