Noir et Blanc tòfones

Vic Capital Gourmet

excel·lents en tòfones – Noir et Blanc (Vic)

Una família tofonaire

”Coneixedors de la tòfona i del món tofonaire, a Noir et Blanc® obrim i tanquem el cercle: produïm, recol·lectem i distribuïm tòfona.”

Sabadell/Redacció Barcelona, 1 d’agost de 2025

Els orígens
Noir et Blanc® neix a foc lent al municipi de Prats de Lluçanès de la mà de Clara Busoms acompanyada de la seva família tofonaire.
I és que, anys després d’endinsar-se pels boscos del Lluçanès i de descobrir els secrets de la tòfona amb la seva parella,
en Josep Maria, tofonaire des dels 16 anys i la Clara creen Noir et Blanc® l’any 2018.
Una empresa amb i sobre la tòfona destinada a acostar la tòfona a diferents públics a través de la producció de tòfona fresca i  de l’elaboració i comercialització de productes de gastronomia i bellesa amb tòfona de recol·lecció pròpia.

La història
1996 – En Josep Maria s’inicia com a tofonaire
La combinació de dues de les coses que més li agraden (el bosc i els gossos) l’empenyen a iniciar-se com a tofonaire. I així és com amb l’ajuda del seu primer gos, es treu la llicència reglamentària i comença a anar al bosc a buscar tòfones.

2003 – La Clara i en Josep Maria es coneixen
Ell ja la tenia clissada des de feia temps. Ella riallera i alegre recorda haver-lo vist alguns migdies mentre parlava amb les seves amigues. El recorda amb una gorra i haver-li cridat l’atenció el seu posat discret i seriós.
Ell li va explicant coses sobre el món tofonaire, i ella com una esponja, absorbeix la passió i els coneixements i decideix sumar-se a aquest mon.

2004 – Primera plantació a Santa Eulàlia de Puig-Oriol.

2007- Segona plantació a la província de Teruel
Després de més de tres anys buscant i buscant, finalment trobem una terra que s’ajusta al que busquem a la zona de Teruel prop de Sarrión.

2018 – Creació de la marca Noir et Blanc®
Després d’onze anys, cuidant i adequant els camps aragonesos, quan la plantació entra en producció, la Clara crea la marca Noir et Blanc® amb l’objectiu d’apropar la tòfona a tots els que tenen ganes de conèixer-la, de fer pedagogia tofonaire i de posar al mercat productes amb autèntica tòfona negra i, també, esdevenir uns referents en el sector tofonaire català.

2021 – Inauguració de la Tofoneria
La primera tofoneria de tot Catalunya! El context econòmic no va frenar les ganes i la il·lusió que la Clara tenia d’obrir una botiga dedicada a la tòfona. Un espai on les persones puguin venir a conèixer l’autèntica tòfona negra i on trobin no només tòfona fresca de recol·lecció pròpia sinó també, elaborats i diferents accessoris per a gaudir i compartir la tòfona.
Una botiga feta amb molt d’amor i on intentem atendre a totes les persones que hi entren com si fossin un més de la família.

2022 – Premi botiga innovadora i premi talent al sector primari
Ens atorguen el Premi Nacional al Comerç més Innovador 2021: uns premis que entrega la Generalitat de Catalunya i que reconeixen la botiga de la Plaça Major de Vic com a comerç més innovador i ens converteixen en ambaixadors de la tòfona catalana al mapa de la tubericultura mundial!

2023 – Premi PITA
Rebem un important reconeixement del sector agroalimentari, el premi PITA en la categoria de Jove emprenedor innovador!
Se’ns va atorgar el premi per l’emprenedoria i la recuperació de la referència de la tòfona osonenca a escala nacional i internacional.

La Tofoneria
Un somni fet realitat. La primera i única botiga dedicada a la tòfona en tot el territori català. Un espai on totes les persones que tenen dubtes, inquietuds o els encanta degustar la tòfona s’hi senten com a casa!

La Botiga de la Tòfona
Ubicada a la bonica Plaça Major de Vic, la Tofoneria de Noir et Blanc® esdevé la botiga de la tòfona.

Un espai càlid i humà on trobaràs tot el que necessites per gaudir, compartir i conèixer encara més l’autèntica tòfona negra.

Què hi trobaràs a la Tofoneria?
Si ens vens a veure en època de tòfona fresca, hi trobaràs la varietat de tòfona negra que estiguem recol·lectant.

Recorda que els períodes de cada varietat de tòfona són els següents:
De mitjans novembre a març/abril la tuber melanosporum
De primers de maig a mitjan d’agost la tuber aestivum
De finals de setembre a primers de desembre la tuber uninatum
I per encàrrec tuber magnatum directe de tofonaires italians!



També pots estar de sort i trobar-hi alguna varietat de bolet del país collit el dia anterior per nosaltres mateixos.

Els diferents productes gastronòmics, elaborats amb autèntica tòfona negra, també són a la botiga de la Tofoneria.
La ceba caramel·litzada, el micuit de foie gras, l’oli trufat, la salsa tartufata, les melmelades i les postres, sí sí, postres, els torrons per Nadal…

També alguns accessoris per conservar, utilitzar i compartir la tòfona i la il·lusió i les ganes de la Clara per resoldre els dubtes que tinguis al voltant de la tòfona.

>> Podeu comprar els productes de Noir et Blanc online.
Aquí pots comprar tòfona fresca de temporada, cultivada i recol·lectada per Noir et Blanc®.  Tòfona ecològica directe de tofonaire!

Saber-ne més?
>>
Noir et Blanc -Tòfones
>>
instagram.com/noiretblanctruffes

Experiències Noir et Blanc

A través de les nostres experiències, productes i el nostre compromís amb la sostenibilitat, volem tornar a donar a la tòfona el lloc que li correspon: com un regal de la terra que ens convida a escoltar, a gaudir i a viure amb consciència.

Més que una experiència, un viatge al cor de la tòfona i el bategar de la terra.
A Noir et Blanc, la tòfona és molt més que un ingredient: és una porta cap a l’autenticitat, un vincle profund amb la terra i un recordatori dels ritmes secrets de la natura. A través de les nostres experiències, et convidem a descobrir el seu misteri, elseu valor real i la seva essència més pura.

Cada activitat que proposem és una oportunitat per reconnectar amb la veritat de la tòfona, per diferenciar allò autèntic del que no ho és, per honrar-la com es mereix i per gaudir-la com s’ha fet durant segles: amb respecte, consciència i plenitud.
Des de tastos sensorials fins a rituals gastronòmics, passant per immersions en el bosc i moments de descobriment, les Experiències Noir et Blanc són un viatge que transcendeix el gust: és un retorn als orígens, a la terra i a un mateix.

Vine a sentir el batec de la natura a través de la tòfona. Vine a viure l’autenticitat

>> Podeu saber-ne més de les experiències que us proposen aquí.

Vic Capital Gourmet

la-botiga-dels-canelons-crossandra-canelons-per-emportar Crossandra

Crossandra

La Botiga dels Canelons Crossandra, amb més de 40 anys d’experiència al sector alimentari, s’ha conv…
Xocolates de Sant Cacau a Vic

Sant Cacau

Raúl Cegarra (El Xocolater de Taradell), Sandra López i Genís González han obert Sant Cacau al carre…
LA CUKI, GALETES ARTESANES A VIC

La Cuki

La Cuki és l’obrador artesà de Vic on la Marta i en Jordi elaboren galetes úniques, naturals i creat…
artipa-pans artesans Vic David Rovira

Artipà by David Rovira

Des de 2014, Artipà recupera l’essència del pa tradicional amb fermentacions llargues, massa mare 10…

Xarcuteria Solà

Des de 1889, Xarcuteria Solà manté viva la tradició familiar a la Plaça Major de Vic. Amb productes …
Can Molas xarcuteria a Vic

Can Molas

A Vic, Can Molas combina tradició i artesania en embotits, formatges i productes ibèrics des de 1982…