Cuina de terrer al Berguedà
Un restaurant amb tradició, proximitat i estrella Michelin
Al cor del Berguedà, la masia Els Casals representa un model únic de gastronomia catalana: alta cuina elaborada amb productes de la pròpia explotació agrícola i ramadera. Dirigit pel xef Oriol Rovira, aquest projecte familiar compleix un quart de segle com a referent de la cuina de proximitat, amb una estrella Michelin des del 2007 i una filosofia basada en la màxima sostenibilitat i autenticitat.
Història, família i protagonistes
Els Casals forma part de Cal Rovira, una masia i explotació agrícola i ramadera amb arrels a l’Edat Mitjana. El projecte gastronòmic va néixer de la resiliència familiar: el 1994, un devastador incendi va arrasar la comarca del Berguedà, incloent-hi dues masies dels Rovira. Malgrat la tragèdia, la família va decidir reconstruir Els Casals i convertir-la en un establiment de restauració i agroturisme. El 31 de desembre de 1999, el restaurant va obrir les seves portes, avançant-se al boom de l’agroturisme que arribaria anys més tard.
El xef Oriol Rovira, guardonat amb el premi al millor cuiner de l’any per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia el 2004, lidera els fogons amb l’ajuda dels seus cinc germans. Cada membre de la família Rovira s’ha especialitzat en una àrea: Miquel, Jordi i Lluís gestionen la part agrària, des de l’hort fins a la cria de porcs Duroc i aviram; mentre que Carme acompanya Oriol al restaurant. Carolina Calvo Serra, parella d’Oriol, dirigeix el servei de sala amb professionalitat i proximitat. Aquesta simbiosi familiar, on tots remen en la mateixa direcció, és l’ànima del projecte.
Tipus de cuina i plats representatius
La cuina d’Els Casals s’ha batejat amb diverses denominacions que reflecteixen la seva essència: “cuina de cercle tancat”, “cuina de terrer” o “alta cuina de pagès”. El 97% dels ingredients provenen de la finca familiar o de productors locals de confiança: verdures, hortalisses, ous, llet, carn de porc i vedella, trufes i bolets. Aquesta producció de quilòmetre zero permet que la carta canviï segons l’estació, amb plats que broten directament del que es cull i es produeix.
Oriol Rovira elabora una cuina catalana sofisticada, amb tocs d’influències franceses, però sempre fidel al sabor i l’aroma del producte de temporada. Entre les especialitats destaquen la pularda, un dels plats emblemàtics del restaurant, i els embotits casolans com la sobrassada de porc Duroc. Durant l’època de tòfona negra i caça, la proposta s’enriqueix amb aperitius com la sobrassada amb mel, torrades amb tòfona i amanides trufades. Els menús degustació ofereixen una sublimació de la cuina territorial, amb una proposta contemporània que respecta les arrels sense caure en el populisme ni la nostàlgia falsa.
Propostes de menús i estades
Els Casals no és només un restaurant; és una experiència completa d’immersió en el territori. L’establiment disposa d’un petit hotel amb deu habitacions i suites ben equipades, amb banys complets i televisió. Els visitants poden triar entre diverses opcions d’allotjament: només dormir i esmorzar, mitja pensió o pensió completa, permetent gaudir d’una estada tranquil·la enmig de la natura i conèixer de primera mà el funcionament de la finca.
Els clients habituals recomanen quedar-se a dormir almenys una nit per gaudir de l’ambient sense presses i viure l’experiència completa, des de l’esmorzar fins al sopar. És imprescindible reservar amb antelació, especialment si es vol provar el menú degustació i, encara més, durant l’època de trufa o els caps de setmana. Fora de temporada de tòfona, convé preguntar pels plats especials del moment, ja que la carta varia considerablement segons els productes disponibles. Cal tenir present que l’horari d’obertura pot variar, especialment al vespre, depenent de l’època de l’any.
A només 80 quilòmetres al nord de Barcelona, Els Casals s’ha consolidat com un dels millors exponents de la gastronomia catalana sostenible, demostrant que alta cuina i agricultura poden conviure en perfecta harmonia.
Saber-ne més…
web : Restaurant els Casals de Sagàs
Instagram : instagram.com/elscasals
Propostes per regalar
Podeu triar diferents opcions per obsequiar:
*Estada d’una nit (amb esmorzar inclòs) i el menú La Terra.
*1 nit + La Terra – Amb Vins Inclosos
*1 nit + Petit Menú
*1 nit + Petit Menú – Amb Vins Inclosos
* Solament packs amb els diferents menús sense estades de nit.
La política de cancel.lació és a fins a 7 dies de la data de reserva. En cas de cancel.lació dins dels 7 dies abans de la reserva, es perdrà el 50% del xec regal.”
>>> Enllaç a les diferents propostes
D’altres propostes a gourmenials.cat
Una guia gastronòmica per les comarques de Catalunya